کنکورمشاوره روانشناسی

استرس کنکور دارم چیکار کنم؟

استرس کنکور را کنترل کنید و با چند راهکار استرس خوب داشته باشید.

علت استرس کنکور: عمدتا وقتی عامل بیرونی مطابق میل فرد از آن چیزی که انتظار دارد پیش نرود فرد دچار استرس می شود.

علائم استرس:

افزایش ضربان قلب تعریق کف دست کم شدن اشتها
بی خوابی برافروخته شدن صورت لرزش دست و پا
لرزش صدا ایجاد مشکل سردرد و سرگیجه از دست دادن تمرکز

عوامل استرس سال کنکور و راه پیشگیری آن

راه پیشگیری از استرس کنکور علت استرس سال کنکور شماره
از ابتدای سال برای خود برنامه منظمی بچینید و زمان خود را مدیریت کنید پست ۵ گام برنامه ریزی کنکور ۱۴۰۱ را مطالعه کنید. داشتن برنامه ریزی و مدیریت زمان در سال کنکور ۱
خودتان را باور کنید و به توانایی های خود ایمان بیاورید عدم باور به توانایی های خود ۲
یاد بگیرید تنها شخصی که می تواند به شما کمک کند خودتان هستید. وابستگی شخص به کمک های بیرونی ۳
اگر در بین درس خواندن دائما وقفه ایجاد می کنید از همین الان به فکر کنترل این امر باشید و پست ۸ راز شروع و مطالعه پیوسته را مطالعه کنید. عدم شروع به موقع و مطالعه پیوسته ۴
فراموشی امری طبیعی است و باید در برنامه خود بازه مرور زیادی داشته باشید. فراموشی مطالب به علت عدم مرور مناسب در برنامه ۵

در قسمت بالا عوامل ایجاد استرس و راه های پیشگیری آن را مشخص کرده ایم، اگر با استرس کنکور درگیر شده اید و در برهه زمانی حساس استرس به شما اجازه ادامه مسیر را نمی دهد با ما تا ادامه پست همراه باشید.

همچنین استرس کرونا گرفتن موضوعی هست که خیلی از داوطلبان از حضور در جلسه کنکور ترس دارند و این باعث استرسی اضافی بر دوش دانش آموز شده است، دواطلب باید قوانین بهداشتی کرونا را رعایت کند و بدون هیچ دغدغه ای سرجلسه حاضر شود چون که کش دادن این موضوع فقط و فقط به ضرر دواطلب می شود.


مقاله های مهم :  توضیحات کامل کنکور دی ماه و تیر ماه


راه های کاهش استرس سال کنکور

فکر نکنید عمل کنید: در هر موقعیت و زمانی که هستید (این زمان می تواند چند ماه پایانی باشد یا نه شروع سال دوازهم و یا حتی ابتدای دوره متوسطه دوم شما باشد) به هیچ وجه به گذشته و کارهایی که می توانستید انجام دهید و یا کارهایی که در آینده می خواهید انجام دهید فکر نکنید.

فکر کردن به چیزی که نمی توانید آن را تغییر دهید به شما کمکی نمی کند و فقط باعث استرس می شود.

اتمام حجت: اگر اشتباهات گذشته را تکرار کنید یا خود را تغییر ندهید مطمئن باشید شرایط تغییر نمی کند و این استرس بعد از مدتی به ناامیدی و افسردگی تبدیل می شود.

به جای فکر کردن: هر زمان فکری از گذشته یا آینده به ذهن شما رسید با سرعت و توان بیشتری مطالعه کنید.

خودتان را با بقیه مقایسه نکنید: زمان شکست و شکوفایی افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است، افت خود را با موفقیت دیگری مقایسه نکنید، به جای آن از بقیه و مسیر موفقیتشان درس بگیرید، اگر دوست صمیمی تراز و درصد بهتری دارد به جای رقابت ناسالم علت موفقیت آن را جویا شوید و تلاش کنید از آن درس بگیرید.

بهترین رقیب: بهترین رقیب شما خود شما هستید، سعی کنید نسبت به دیروز خود بهتر شوید و هر روز پیشرفتی هر چند جزئی را در زندگی خود داشته باشید.

علت پیشرفت دوستی که با شما در یک سطح علمی بوده است چیست؟

افزایش دقت و رفع مشکلات؟ حذف حاشیه های سال کنکور؟ برنامه منظم تر؟ کمک گرفتن از منبعی دیگر؟ حضور فعال تر در کلاس و مدرسه؟ تلاش بیشتر؟

رقابت: رقابت اصلا چیز بدی نیست حتی باعث پیشرفت می شود اما رقابت سالم، نه رقابتی که فقط در حال جنگ و گریز با خودتان و شخص رقیب باشید.

سرزنش: به جای سرزنش با دیدن پیشرفت دوست خود دو علت را جویا شوید.

۱- علت پیشرفت فرد

 ۲- علت افت خود

دو اشتباه بزرگ دانش آموز در این موقعیت: فرد با دیدن یک رتبه برتر یا فرد موفق یا حتی موفقیت دوست خود دو اشتباه بزرگ انجام می دهد.

۱- تصمیم تغییر می گیرد بدون اینکه علت افت خود را بشناسد و سعی در برطرف کردن آن کند. نتیجه این امر شکست دوباره و از دست دادن اعتماد فرد نسبت به خود است.

۲_ خود را سرزنش می کند. در نتیجه دیگر توانایی های درونی خود را باور ندارد.

نتیجه این اشتباه متداول در مسیر پیشرفت: افزایش استرس و کاهش اعتماد به نفس فرد است.

سخت گیری غیرمنطقی نکنید

۱- برنامه ریزی روزانه غیر منطقی: به طور مثال فردی که تا به حال بیشتر از ۴ ساعت مطالعه نداشته برنامه ریزی ۱۲ ساعت داشته باشد، با اجرا نکردن این برنامه دانش آموز دائما با استرس درگیر است.

۲- سخت گیری در نتیجه کنکور: به رتبه و درصد فکر نکنید و فقط با تمام توان خود مطالعه کنید، اینکه به رتبه شدن فکر می کنید باعث می شود خود را با رقیبان مقایسه کنید و در نتیجه بازهم دچار استرس می شوید.

کنکوری موفق باشید اما ادای یک کنکوری موفق را در نیاورید: خیلی از بچه های ما مانند یک رتبه برتر رفتار می کنند اما مانند رتبه برترها درس نمی خوانند، به طور مثال داوطلب ممکن است مهمانی نرود، از اتاقش خارج نشود، با بقیه رفت و آمد نکند به بهانه اینکه درس می خواند، ولی در خانه مطالعه ای هم نداشته باشد، چیزی که هستید را نشان دهید.

زندگی کنید: شما در سال کنکور به استراحت حتی به تفریح نیاز دارید، نباید بخاطر کنکور همه چیز را کنار بگذارید، برای آرامش خود و کاهش استرس خود بعضی وقت ها به پیاده روی بروید و یا با دوستانتان چند دقیقه ای استراحت کنید.

زمان باقی مانده را نشمارید: هرگز تعداد صفحات باقی مانده از کتاب و زمان باقی مانده را نشمارید فقط با تمام توان خود تلاش کنید.

به کسی نگویید که درس می خوانید: اینکه دائما ساعت مطالعه و هدف خود را به بقیه می گویید در نزدیکی کنکور باعث ایجاد استرس در وجود شما می شود، هر چند مطمئن باشید اطرافیان شما آنقدر درگیر هستند که نتیجه کنکور شما برای آن ها مهم نباشد، اما برای کاهش استرس و اضطراب درونی خود در نزدیکی کنکور به کسی چیزی نگویید.

افرادی که باعث ایجاد استرس در وجود شما می شوند؟

در این قسمت افرادی که باعث ایجاد استرس در وجود شما می شوند را معرفی و نحوه برخورد با هریک را مشخص می کنیم:

  1. دوستی که دائما استرس ایجاد می کند: تا حد امکان رابطه خود را با آن کم کنید و با او در مورد درس صحبت نکنید.

بدترین نوع برخورد با این شخص: تکرار عملکرد اوست، فرض کنید دوست شما از کنکور، تعداد رقیبان زیاد و شرایط سخت رشته های تاپ می گوید وقتی شما حرف آن را تایید می کنید و حتی بحث را ادامه می دهید، با وجود اعتماد به نفسی که در وجود خود داشته اید بعد مدتی حرف های گفته شده را باور می کنید و همین سبب پیدایش استرس جدیدی می شود که تا به حال نداشته اید.

  1. پدر و مادری که دائما به بچه ها استرس وارد می کنند: پدر و مادر از جمله افراد تاثیرگذار در زندگی بچه ها هستند و پیشنهاد ما مطالعه پست وظایف والدین کنکوری و باید و نباید های اولیا است. اولیا باید انتظارات خود را از فرزندان کم تر کنند و هرگز باعث ایجاد فشار روانی در آن ها نشوند.
  2. افرادی که از ناامیدی و بی نتیجه بودن درس خواندن می گویند: حساسیت خود را نسبت به شنیدن حرف های ناامید کننده افرادی که در این مسیر شکست خورده اند کم تر کنید، هرچه حساسیت شما بیشتر باشد صحبت های اطرافیان بیشتر از همیشه می تواند باعث نا امیدی و استرس شما شود، شما قرار نیست نتیجه آن ها را بگیرید شما مسیر خود را می روید و در مسیر خود حتما موفق می شوید.

عملکرد سریع در مقابله با استرس شدید

۱. نفس خود را ابتدا حبس کنید و سپس یک بازدم عمیق داشته باشید. ۲. یک کار پر استرس را به تعویق نیندازید، هرچه زمان بگذرد استرس شما بیشتر می شود.
۳. انگشت پای خود را منقبض کنید و تا عدد ده بشمارید. ۴. ورزش های هوازی مانند پیاده روی و دوچرخه سواری انجام دهید.
۵. به خود آرامش دهید و به اتفاقات مثبت فکر کنید. ۶. نماز یا دعا بخوانید و با خدا مناجات کنید.

کنترل استرس سرجلسه آزمون: یکی از مهم ترین بحث ها درمورد استرس همین کنترل استرس سرجلسه آزمون است.

  1. رها کنید: انتظارات دیگران از خود، اینکه چه درصدی قرار است کسب کنید – نتیجه قرار است چه چیزی شود.
  2. استراحت مغز قبل از آزمون: یک روز قبل از کنکور و چند ساعت قبل از امتحانات مطالعه را کنار بگذارید.
  3. انتظار صد زدن نداشته باشید: در قسمت بالا در این مورد توضیحات کاملی را برای شما گفته ام.
  4. چند دقیقه قبل آزمون در وجود خود آرامش ایجاد کنید: نفس عمیق بکشید – به خدا توکل کنید – با دوستان خود در مورد سوالات صحبت نکنید.
  5. خوب درس بخوانید: شما زمانی فرد موفقی در کنترل استرس و مدیریت زمان آزمون هستید که تسلط کافی داشته باشید و سوالات وقت گیر را بشناسید.

استرس در زمان درس خواندن

استرس کنکور خوب است یا بد؟

با یک مثال شروع می کنیم:

ترس و استرس چیز خوبی است اگر متعادل باشد، در واقع استرس همیشه بد نیست.

یک داستان: فرض کنید در یک خیابان دو نفر در حال پیاده روی و عبور هستند، ناگهان ماشینی بدون اهمیت به رنگ چراغ راهنما با سرعت به سمت آن ها حرکت می کند، نفر اول ریلکس و بدون استرس جلوی مسیر ماشین می ایستد، نفر دوم با استرس و سر و صدا فرار می کند، فکر می کنید کدام یک سرنوشت بهتری دارد؟

– استرس همیشه بد نیست، اگر شما استرس نداشته باشید مجبور به حرکت نمی شوید، پس اگر استرس دارید سعی نکنید دائما خود را آرام و ریلکس کنید.

دو نوع استرس: می توان گفت استرس دو نوع است:

  • استرسی که فرد قدرت فکر کردن ندارد و باعث آسیب به شخص می شود این نوع استرس مضر است.

درمان: ابتدا با روش های بالا از وقوع آن جلوگیری شود در صورتی که با روش های بالا درمان نشد و خیلی شدید بود فرد باید تحت درمان پزشک قرار گیرد.

  • استرسی که محرک است نوعی استرس مفید است و سعی نکنید به دنبال راه فراری غیر از مطالعه برای آن باشید.

شناسایی استرس مفید:

  1. با مطالعه و حرکت به سمت هدف این استرس کم می شود.
  2. مانند آلارم هشدار است و فرد را متوجه این موضوع می کند که برنامه ریزی مشخصی ندارد.
  3. سرعت و تمرکز فرد را بیشتر می کند.
  4. مدت زمان کوتاهی فرد را درگیر می کند.
  5. تکرار دفعات آن کم است و در زمان های خاصی بروز پیدا می کند.

– اغلب استرس های وجود دانش آموزان مفید و کمک کننده است.

نتیجه گیری: هر چیز مفیدی اگر به درستی از آن استفاده نشود می تواند باعث ایجاد ضرر و ضربه به شخص شود.

تحمل خود را در برابر استرس بالا ببرید: به جای فرار به خود کمک کنید و دوره استرس زا را با موفقیت پشت سر بگذارید، متاسفانه تعداد زیادی از دانش آموزان در برخورد با استرس نیمه دوم سال برای رهایی به پشت کنکور ماندن فکر می کنند و همین باعث افت و نتیجه نگرفتن فرد می شود.

بررسی دو سوال رایج استرس سر جلسه کنکور و قبل کنکور؟

سوال: من امسال کنکوریم و با دوستام قطع ارتباط کردم از یه طرف دوست دارم با دوستام برم بیرون از یک طرف دائم بهم میگن سال کنکور دور دوستاتو خط بکش بعضی دوستام با هم درس می خونن نمره هاشون از منم بهتره واقعا نمیدونم چیکار کنم؟

جواب: چند موضوع رو میگم به خوبی دقت کنید و در مسیر خود اجرایی کنید:

۱- شما باید تعادل را برقرار کنید، دور دوستانی که باعث بی انگیزگی شما می شوند را خط بکشید اما با یکی یا دو دوست صمیمی که به خوبی درس می خوانند در ارتباط باشید.

۲- با دوستتان در ارتباط باشید از تجربه آن ها استفاده کنید سوالی داشتید از آنها بپرسید اما نیاز نیست با آن ها درس بخوانید، تنهایی درس خواندن بازخورد و فهم بهتری دارد.

۳- در ارتباط بودت با دوستان در حد متعادل باعث انگیزه و روحیه شما می شود اما اگر فردی باعث برهم زدن آرامش و حتی تاثیر منفی در نتیجه مطالعه شما داشت آن را کنار بگذارید.

سوال: من درسارو خوب میخونم ولی اگه ی سوال و سر جلسه بلد نباشم استرس میگیرم و کل آزمون رو خراب میکنم میشه لطفا منو راهنمایی کنید؟

جواب: سلام، همیشه در کنکور یا آزمون سخت دانش آموزی بیشترین ضرر را می کند که بیشترین مطالعه را داشته و از خود انتظار دارد همه ی سوالات را جواب دهد، ما همیشه به دانش آموزان خود می گوییم سرجلسه آزمون با اعتماد به نفس باشید اگر سوالی را بلد نبودید به خود بگویید اگر من این را بلد نیستم پس هیچ فرد دیگری نمی تواند آن را جواب دهد.

اورجینال مشاور

اورجینال مشاور: انتخاب بهترین دبیر از موسسات + مشاور تحصیلی + انتخاب منابع کنکوری

‫۲ دیدگاه ها

  1. سلام واقعا عالی بود به دوستام این سایتو معرفی کردم و از پست عالیتون گفتم خیلی خوشحال شدن از اینکه استرس مون چجوری بریزه و روز خای خوشی در انتظارمون باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا