جمع بندی دروس تخصصی و عمومی به چه صورتی هست؟
بارها شنیده اید که داوطلبی بعد از دیدن نتیجه کنکور خود می گوید اگر به صورت اصولی جمع بندی کرده بودم رتبه ام بهتر می شد، متاسفانه اکثر دانش آموزان اطلاعات وسیعی در مورد روش خواندن دروس تخصصی و عمومی دارند اما در مورد این روش اطلاعاتی ندارند.
روش، انواع، نحوه یادگیری و معرفی منابع برای دروان جمع بندی به شما آموزش می دهیم.
ذهن ما در نزدیکی کنکور به یک آرامش نیاز دارد تا بتواند مطالب را طبقه بندی کند صرفا خواندن مطالب بدون طبقه بندی و جمع بندی مناسب بازدهی را نخواهد داشت، اگر می خواهید در کنکور خود موفق باشید و رتبه خوبی را کسب کنید حتما جمع بندی اصولی را یاد بگیرید، بهترین نکات اصولی را بدون دخالت نظر شخصی بر پایه علمی ارائه می دهیم.
روش های رایج جمع بندی
- مرور محور
- شناور
- هرمی
- منحنی فراموشی
مرور محور
یک روش جمع بندی که خیلی هم پیشنهاد می شود به این صورت است که دانش آموز درس ها را تک به تک جمع بندی می کند و به سراغ درس بعدی می رود، بعد از خواندن یک دوره درس ها برای مرور و جمع بندی از همان درس اول شروع به مرور و تست زنی می کنید و در نهایت به درس های آخر می رسید.
ویژگی منفی این نوع جمع بندی: امکان فراموشی دروسی که در ابتدا خوانده شده بیشتراست به طور مثال درسی که در فروردین ماه به عنوان درس اول مرور و جمع بندی شده فراموش می شود و باز هم به مرور نیاز دارد و از طرفی دیگر امکان یادگیری ترکیبی مباحث کم تر است.
شناور
در واقع همان کامل شده روش آزمون های سه روز یکبار است که اول آزمون می دهید و سپس مطالعه و جمع بندی می کنید، این روش برای درصدهای بالای ۴۰ درصد کاربردی است و زمان شروع آن بهتر است اسفند ماه باشد.
روش انجام: یک کنکور ساده با سوالات روتین را انتخاب کنید و با زمان بیشتری از کنکور حل کنید (وقت آزاد) ولی حتما باید آزمون دروس پشت سر هم و به ترتیب دروس عمومی و تخصصی جلسه کنکور باشد، بعد از تحلیل برای دو روز بعدی برنامه ریزی می کنید، مباحثی که بهتر می توانید درصد کسب کنید را در اولویت بگذارید و بازه زمانی برای آن مشخص کنید و آن مبحث را یاد بگیرید، در آزمون بعدی همان درصد قبلی را باید حفظ کنید به علاوه حل آن یک تستی که در آزمون قبلی تمرین کردید.
هرمی
این جمع بندی به این صورت است که ابتدا تک درس جمع بندی می کنید و سپس دو سه تا درس را با هم جمع بندی می کنید و دفعه بعدی نیم سال اول را با هم نیم سال دوم را با هم جمع بندی و سپس کل کتاب را جمع بندی می کنید، به شکل هرم است.
منحنی فراموشی
نوعی گردش درس خواندن مانند همان منحنی فراموشی مطالعه است.
کدام جمع بندی مناسب است؟
جمع بندی هرمی برای دانش آموزی قوی مناسب است که همه مباحث را خوانده و جمع بندی شناور برای دانش آموز متوسط و ضعیف که در نیمه دوم شروع به مطالعه می کنند مناسب است تا همزمان با خواندن دروس آن را جمع بندی کنند، دانش آموز متوسطی که در یک و دو درس قوی است می تواند از روش جمع بندی هرمی استفاده کند.
آزمون جامع در فصل جمع بندی
بحث مهم تر از آزمون ها در این بازه نحوه تحلیل کردن مباحث است طوری که بعد از هر آزمون پیشرفت را حس کنید.
تست ها چند دسته اند:
تستی که به آن پاسخ صحیح داده اید: می توانید پاسخ این تست ها را یکبار دیگر بررسی کنید تا اگر نکته خاص یا راه حل میانبری داشت آن را یادداشت کنید، هر چند اولویت اصلی ما برای تحلیل نیست.
تستی که اشتباه پاسخ داده اید: اگر شما در زمان دیگری غیر از آزمون باز هم به تست جواب اشتباه دادید باید به سراغ درسنامه بروید و بعد از آموزش حتما تست های دیگری از آن نوع تیپ سوال حل کنید، اگر اشتباه محاسباتی باشد باید حل تست محاسباتی با گرفتن زمان را بیشتر کنید، تست های متنوع حل کنید تا ذهن شما با حل تست از تیپ های مختلف آشنایی پیدا کند.
تستی که در جواب آن شک داشته اید: این نشان عدم تسلط کافی بر مباحث است، برای این منظور باید برنامه خود را طوری تنظیم کنید، تعداد تست بیشتری دربرنامه خود را گنجایش دهید.
تستی که جواب آن را نمی دانستید: اگر شامل قسمتی است که آن را برای کنکور حذف کردید بهتر است با آن کاری نداشته باشید (چون ممکن است مقطعی با تست درگیر شوید و فکر کنید همه تست های آن قسمت را به همین راحتی می توانید حل کنید و اعتماد به نفس کاذب پیدا کنید) پس بهتر است اگر قصد خواندن آن مبحث را ندارید با آن درگیر نشوید، اما اگر تستی را خارج از تایم آزمون توانستید جواب بدهید حتما نیاز به خواندن درس نامه نیست و فقط سعی کنید تست بیشتری برای آن قسمت حل کنید.
پیشنهاد شما برای آزمون های جامع، کنکور سراسری سال قبل است یا آزمون های آزمایشی؟
صد درصد اولویت ابتدا با آزمون های کنکور سراسری سال قبل است که بعد از تمام کردن آن ها شما می توانید به سراغ آزمون های آزمایشی جامع سال قبل بروید.
جمع بندی دروس مختلف تخصصی
شیمی: بعد از گرفتن آزمون برای مباحث مختلف شیمی موارد زیر را مشخص کنید:
میزان تسلط – درصد در آن مبحث – میزان ساعت مورد نیاز – تایم مورد نیاز برای پاسخگویی هر تست
در پایان هفته حتما کتاب شیمی را یکبار به صورت کامل بخوانید و حاشیه های این کتاب را مشخص کنید.
فیزیک: وضعیت خود را در هر درس فیزیک مشخص کنید، فرمول ها را مرور کنید و سپس با حل تست هایی دروس مختلف را جمع بندی کنید، بحث مهم در این درس تحلیل تست ها و اطمینان از تسلط کافی در یک مبحث و سپس جمع بندی مبحث بعدی است. پس از آن آزمون شبیه سازی کنکور از خود بگیرید و در نهایت فرمول هایی که دسته بندی کردید را مرور کنید، همزمان تست هایی که در طول سال تحصیلی ستاره دار کردید را حل کنید.
زمان مناسب: انتهای شهریور ماه و قبل از پایان تابستان باید مباحث فیزیکی را که در سه ماه خواندید جمع بندی کنید و سپس در دی ماه نیم سال اول و در نهایت اردیبهشت به عنوان فصل طلایی برای تثبیت و جمع بندی این درس قرار دهید.
موضوع مرتبط: روش مطالعه فیزیک برای کسب درصد بالا
زیست شناسی: همانطور که روش خواندن زیست در طول سال پراهمیت است در دوران جمع بندی نیز این اهمیت پر رنگ تر می شود، یک سری اطلاعات ترکیبی برای جمع بندی زیست نیاز است که صرفا کتاب درسی نمی تواند این اطلاعات را به شما منتقل کند پس نیاز دارید در ابتدا تعداد تست زیادی کار کنید، بعد از حل تست باید به سمت متن کتاب درسی برگردید و ادبیات کتاب درسی را همراه با شکل ها بیشتر در ذهن خود بسپارید.
تست سراسری فقط حل کنیم یا تالیفی؟ با توجه به تغییر نظام آموزشی تست سراسری کم تری وجود دارد ابتدا اولویت شما تست های سراسری باشد ولی بعد از آن حتما تعداد تست تالیفی زیادی کار کنید.
ریاضی: داوطلبان رشته ریاضی معمولا این درس و به خوبی جواب نمی دهند و برای آن وقت نمی گذارند، کسانی که در تایم جمع بندی برای ریاضی زمان بیشتری بگذارند حتما نتیجه را می بینند. داوطلبان را برای روش جمع بندی این درس به سه دسته تقسیم می کنیم:
داوطلب قوی: با میانگین درصد بالای ۷۰ این داوطلب نیاز به تثبیت و مرور فرمول ها و حل تست جامع دارد و در نهایت تست های ستاره دار را بخواند، روش جمع بندی هرمی برای این داوطلبان مناسب تر است.
داوطلب متوسط: با میانگین ۴۰ درصد این داوطلب باید مباحث را دسته بندی کند و مباحث کم تسلط را بیشتر کار کند و به تثبیت و جمع بندی مطالب با تسلط بیشتر بپردازد، جمع بندی شناور برای این داوطلبان مناسب تر است.
داوطلب ضعیف: داوطلبی که تا به حال ریاضی را نخوانده و در این درس ضعیف است باید مباحث پر سوال و ساده را انتخاب کند و روی آن ها فقط وقت بگذارد سپس بعد از خواندن هر مبحث، مباحث قبلی را جمع بندی کند.
(برای داوطلب متوسط و ضعیف وجود منبع جمع بندی الزامیست ولی داوطلب قوی بهتراست زمان خود را بیشتر برای حل تست و دسته بندی فرمول ها قراردهد).
موضوع مرتبط: روش مطالعه ریاضی (تجربی، ریاضی، انسانی)
اقتصاد: این درس به یک مرور در دوران جمع بندی برای واضح شدن مطالب در ذهن شما نیاز دارد و بعد از چند روز (دقت کنید حتما باید چند روز فاصله بیافتد) شروع به حل تست های شبیه سازی کنکور در این درس کنید و مشکلات خود را یادداشت کنید و در هفته پایانی کنکور بار دیگر آن را مرور کنید.
تاریخ وجغرافیا ( رشته انسانی): قبل از شروع آزمون های شبیه سازی یک بار کامل مطالبی که خواندید را مرور کنید و بعد از چند روز آزمون های شبیه سازی را شروع کنید، در کنار هر آزمون سعی کنید روزی دو تا سه درس را با هم از هر کتاب در تایمی مشخص جمع کنید.
توصیه های دوران جمع بندی
در این بازه نزدیک به کنکور یک سری روش ها را باید اعمال کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
۱- تایم مطالعه مفید خود را بیشتر کنید، ساعت خواب منظم داشته باشید حداقل ساعت خواب ۶ تا ۷ ساعت است.
۲- نواقصی که در طول سال داشتید را باید برطرف کنید.
۳- در مسیر آزمون قرار بگیرید تا مطالب درسی که قبلا خوانده اید را مرور کنید و برای مطالبی که تازه به تسلط در مورد آن رسیدید بازه ی مرور قرار دهید.
۴- آزمون زمان بندی شده داشته باشید یعنی در این آزمون علاوه بر جمع بندی، مدیریت زمان را یاد بگیرید و میزان زمان لازم برای هر تست را بشناسید (تستی که زمان بیشتری نیاز دارد را سر جلسه آزمون بدون خواندن تیک بزنید و به انتهای زمان اختصاص دهید).
۵- در روزهای پایانی بیشتر سمت درس هایی بروید که تسلط بیشتری دارید و یک سری اشتباهات دارید که با برطرف کردن آن ها تست را سر جلسه کنکور به درستی جواب می دهید.
۶- سمت مبحث جدید نروید مگر اینکه مبحث ساده باشد و با تایم کم آن را یاد می گیرید، بیشتر سمت دروس توصیفی بروید.
۷- ساعت خواب خود را در ماه پایانی حتما تنظیم کنید چه بسا دانش آموزانی که متاسفانه خواب خود را تنظیم نمی کنند و شب ها بیدار می مانند و در نتیجه شب کنکور به خوبی نمی توانند بخوابند.
۸- مشخص کنید سر جلسه کنکور قرار است از هر درس چند تست را در چند ساعت حل کنید.
۹- در هنگام آزمون از سر آزمون بلند نشوید و خود را از همین الان قوی کنید تا سر جلسه کنکور زود خسته نشوید.
۱۰- جمع بندی به معنی مرور درسنامه نیست، همچنین در جمع بندی تنها به تست نپردازید.
زمان نقصانی
رعایت زمان نقصانی چیز خوبی است اما نه به آن صورت که آزمون های آزمایشی آموزش می دهند، چیزی که به دانش آموز آموزش می دهند به این صورت است که سوال را بخوانید و در صورتی که متوجه شدید زمان بر است به سراغ تست بعدی بروید، اما شما فرض کنید یک سوال ریاضی را تا نصفه حل کردید و متوجه می شوید زمان زیادی از شما را گرفته به سراغ تست بعدی می روید، قبول دارید در انتها وقتی به سوال بر می گردید فراموش کردید و محاسبات را باید از اول انجام دهید؟ اصل زمان نقصانی این است که شما در خانه زمان مورد نیاز برای هر تست را مشخص کنید و سر جلسه آزمون تست مشخص شده را اصلا نخوانید و علامت بزنید و در پایان به حل آن بپردازید.
جمع بندی نیم سال اول
دی ماه بهترین زمان برای جمع بندی یکی از پایه های سال دهم یا یازدهم است، همچنین در فرجه هر امتحان سعی کنید آن درس را جمع بندی کنید و تست کافی برای آن مبحث را حل کنید، سعی کنید هر درس را طوری بخوانید که دیگر زمان برای خواندن آن قسمت را ندارید، نیاز به تنوع درسی در این دوران نیست.
در این دوران که همزمان با امتحانات ترم اول است تستی بخوانیم یا تشریحی؟
ما همیشه شاهد سردرگمی بچه ها در دوران امتحانات هستیم که تستی بخوانند یا تشریحی؟ معدل اهمیت دارد یا نه؟ خود را از سردرگمی نجات دهید تشریحی خواندن باعث یادگیری بیشتر شما در تست زدن می شود، تمرکز شما روی جمع کردن مباحث در فرجه امتحانات باشد باید به این فکر کنید بعد از هر امتحان دیگر هیچ وقت فرصتی برای خواندن آن درس ندارید و با تمام توان خود درس ها را بخوانید، اگر فرجه شما زیاد باشد می توانید تست های کتاب تست خود را هم به صورت کامل حل کنید، پس در دوران امتحانات هر برنامه ای که توسط هر مشاوره ای دریافت کردید را کنار بگذارید و فقط به فکر جمع بندی و تمام کردن درس در فرجه امتحانات باشید، همانطور که سال های قبل در فرجه کل کتاب را جمع می کردید.
بعد از امتحانات:
بعد از تمام شدن دوره امتحانات ترم اول و قبل از شروع نیم سال دوم باید دروس را اولویت بندی کنید و متناسب با اولویت تست پوششی حل کنید، هدف از تست پوششی حفظ تسلط مباحث روی قسمت های مختلف است.
افزایش تراز در آزمون پایانی نیم سال اول:
دروس را دسته بندی کنید، بعد از امتحانات شما یک بازه دو تا سه هفته ای فرصت دارید تا خود را برای آزمون جمع بندی نیم سال اول آماده کنید، این زمان شما را گول نزند و فکر نکنید زمان زیادی دارید و روز های اول را به آرامی جمع بندی کنید، از همان ابتدا با یک برنامه ریزی مناسب شروع به جمع بندی کنید، به این صورت که در ابتدای هفته از خود آزمون جامعی مربوط به سال قبل همین بازه زمانی را بگیرید (می تواند بدون گرفتن وقت باشد) سپس مطالب را به سه دسته ضعیف و قوی و متوسط دسته بندی کنید و برای هر کدام بازه زمانی را در طول دو مدت باقی مانده تا آزمون مشخص کنید.
بیشتر بخوانید: افزایش تراز و ارتقا درصد در آزمون
ابتدا سراغ کدام درس بروم؟
تستی خواندن با تشریحی خواندن متفاوت است شما تا زمانی که تسلط کافی بر مبحث نداشته باشید نمی توانید تست را به خوبی جواب دهید و عدم تسلط باعث نمره منفی و کاهش تراز می شود پس با دروس قوی و سپس متوسط شروع کنید و بعد از تمام کردن آن ها و تست کافی به سراغ مباحث ضعیف بروید.
اگر داوطلبی در اکثر دروس ضعیف باشد اولویت با انتخاب کدام مبحث است؟
اولویت با مبحثی است که به عنوان پیش نیاز برای نیمه دوم سال است و در صورتی که آن را نخوانید نیمه دوم را به خوبی نمی توانید شروع کنید
منابع جمع بندی
بهترین منابع جمع بندی برای شما همان خلاصه نویسی ها و حاشیه هایی است که در طول سال نوشته اید، که متناسب با نیاز شماست و مطالب مهم برای شما را پوشش داده است، در صورت نداشتن خلاصه ها می توانید از کتاب های جمع بندی استفاده کنید.
چه منبع جمع بندی مناسب است؟
همانطور که از اسم آن مشخص است کتاب جمع بندی نباید خیلی حجیم باشد، مطالب را به صورت ساده بیان کند، کتاب محور باشد، در یک سری درس ها مانند شیمی قسمت مسائل و فیزیک و ریاضی سعی کنید از کتاب یا منبع اساتیدی استفاده کنید که با سبک آموزش قبلی شما هم خوانی داشته باشد، دوره جمع بندی زمانی برای تغییر روش تست زنی و حل مسائل نیست.
آزمون جامع:
شما باید از آزمون های جامع مربوط به کنکور های سال قبل با آزمون های شبیه سازی کنکور برای افزایش مهارت و توانایی خود در جلسه کنکور استفاده کنید.
روش آزمون:
روش آزمون دادن به این صورت است که نصف روز تایم می گیرید و آزمون می دهید و سپس دو روز و نیم بعد آزمون را تحلیل می کنید، برای این آزمون سعی کنید شرایط کنکور را برای خود فراهم کنید و پشت میز و صندلی بنشینید و آزمون دهید تا توانایی و صبر شما برای روز کنکور بیشتر شود.
معرفی کتاب های مناسب جمع بندی
ریاضی: مهر و ماه و خط ویژه
زیست: خود کتاب درسی
فیزیک: خط ویژه گاج، جمع بندی خیلی سبز
گسسته: خط ویژه گاج
هندسه: مهر و ماه و خط ویژه گاج
حسابان: مهروماه
و مناسب ترین منبع پروژه ۶۰۴۰ حرف آخر طبق نظرسنجی سایت مشاور بوده است.
اشتباه رایج در منبع جمع بندی: متاسفانه بعضی داوطلبان در طول سال و برای جمع بندی دائما منابع خود را تغییر می دهند که این اصلا کار درستی نیست.
کلاس های جمع بندی
این کلاس ها توسط یک سری اساتید شامل همایش ها و کلاس های فشرده برای جمع بندی و حل تست های احتمالی کنکور است که این کلاس ها در یک تا دو روز به صورت کامل تمام مطالب یک درس را جمع می کنند، با توجه به حجم درس ممکن است این بازه زمانی متفاوت باشد.
چه کسی بیشترین سود را از این کلاس ها می برد؟ داوطلبی که تا آن زمان همه ی مباحث را تمام کرده باشد و این کلاس جنبه مرور و جمع بندی مطالب را داشته باشد، همچنین داوطلب باید تا حد امکان با سبک تدریس استاد آشنایی داشته باشد خصوصا در دروس محاسباتی مانند شیمی و ریاضی و فیزیک.
نقاط ضعف:
- در بعضی کلاس ها اساتید به حل تست تکراری و مشابه کتاب و دی وی دی خود می پردازند که برای داوطلب کارایی لازم را ندارد.
- شروع زودتر کلاس ها در بعضی مناطق کشور توسط اساتید که ممکن است داوطلبی در این زمان مطالب کتاب درسی را تمام نکرده باشد.
- سطحی یاد گرفتن یک سری مطالب که دانش آموز تصمیم به حذف آن ها داشته و در نتیجه همان مبحث ممکن است برای دانش آموز سر جلسه نمره منفی به همراه داشته باشد.
برای دانش آموز سال دهم و یازدهم چه کلاس جمع بندی مناسب است؟ برای داوطلبان سال دهم و یازدهم باید در همایشی شرکت کنند که فقط درس مربوط به پایه دهم یا یازدهم را جمع می کند و شرکت در کلاس های جمع بندی کنکور که سه سال را جمع بندی می کند هیچ فایده ای ندارد و فقط بخشی از کلاس برای آن ها کارایی دارد.
پیشرفت در دوران پایانی
یکی از علت هایی که بچه های کنکوری تمایل دارند در ماه های پایانی بیشتر بخوانند و دیرتر وارد جمع بندی بشوند این موضوع است که فکر می کنند پیشرفت در دوران جمع بندی اتفاق نمی افتد، اما در حقیقت ما خیلی از داوطلبان را داریم که در دوره جمع بندی جهشی فوق العاده دارند. پیشرفت در این دوران همراه با:
- پررنگ کردن مباحثی که در ذهن داوطلب کم تسلط است و تبدیل کردن آن به نقطه قوت داوطلب.
- شناخت بیشتر نسبت به خود، کنکوری موفق کسی است که خود را بشناسد و این شناخت را بیشتر کند به طوری که سرجلسه کنکور بداند سمت چه سوالی نرود.
- دسته بندی اصولی مطالب، کم کردن وسواس خود و افزایش اعتماد به نفس.
به همین دلیل است که همیشه می گوییم تا آخرین لحظه فرصت برای تغییر در مسیر و نتیجه کنکور را دارید.
تو آنقدر شجاع بودی که شروع کردی
آنقدر قوی بودی که ادامه دادی، پس
آنقدر لیاقت داری که بهش برسی
عااالی بود
ممنون از لطف شما