روش مطالعه ریاضی سال هشتم
روش مطالعه ریاضی هشتم یکی از چالشی ترین دروس در بین دانشآموزای هشتم هست، دانش آموزانی که این درس را دوست ندارند یا در آن احساس ضعف میکنند، معمولاً وقتی به امتحانات یا حتی تکالیف درسی میرسند، دچار استرس زیادی میشوند و ریاضی را کسل کننده میدانند و میگویند که در این درس استعداد زیادی ندارند.
شاید این موضوع مخصوصاً برای دانشآموزان کلاس هشتمی که کمکم دارند روی دشوارتر ریاضیات را میبینند چالش سختتری به نظر برسد. اما کافی است بدانید که اگر درک درستی از روش مطالعه ریاضی هشتم داشته باشید میتوانید به سادگی بر شانه ی این غول سوار شوید.
ریاضیدانها متولد نمیشود بلکه ساخته میشود. پس اگر تا امروز همواره با گفتن جمله من از ریاضی متنفرم روز به روز از این درس شیرین و جذاب فاصله میگرفتید، چند دقیقهای با ادامه این مقاله همراه باشید تا باهم درباره روش مطالعه ریاضی سال هشتم بیشتر صحبت کنیم.
در پایان مقاله نظر متفاوتی خواهید داشت!
آنچه در این قسمت می خوانید: ۱. روش یادگیری اصولی دروس مشترک بین همه درس ها. ۲. رتبه برترهای کنکور ریاضی سال هشتم را چگونه خوانده اند. ۳. پیش نیاز و روش تخصصی یادگیری ریاضی هشتم. ۴. علت عدم پیشرفت دانش آموزان سال هشتم در درس ریاضی. ۵. مهم ترین مباحث و سرفصل های کتاب ریاضی سال هشتم. |
۱۲ کار ساده برای یادگیری عالی ریاضی هشتم
- تمرین و تکرار کنید.
برای یادگیری عمیق درس ریاضیات نمیتوانید فقط به مطالعه درسنامه و گوشدادن به تدریس معلم اکتفا کنید. به جای اینکه از دور بایستید و تماشا کنید آستینها را بالا بزنید و شخصاً با مسائل ریاضی دست و پنجه نرم کنید.
- در کلاس درس حضور فعال داشته باشید.
بعد از خودتان هیچ کس به اندازه معلم ریاضی شما نمیتواند برای فهم مفاهیم ریاضی به شما کمک کند. پس برای بهرهبردن از دانش معلم، کلاس درس را جدی بگیرید و با تمرکز به مطالب عنوان شده گوش دهید و حتماً فعال باشید و سوال بپرسید و حتی درباره روش مطالعه ریاضی سال هشتم از او مشورت بخواهید.
- پیش خوانی فراموش نشود.
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر روی یادگیری و فهم هر چه بیشتر شما از تدریس معلم این است که از قبل پیشزمینهای درباره آن درس داشته باشید. پس قبل از هر مبحث بهصورت اجمالی آن را مرور کنید تا تدریس معلم را بهتر متوجه شوید.
- درس هر روز را در همان روز بخوانید.
بهترین زمان برای تثبیت آموختههایی که در کلاس درس کسب میکنید همان روز است. زمان کمی را در هر روز برای مرور مطالب تدریس شده، قرار دهید و مخصوصاً در درس ریاضی، پیشرفت حاصله را به چشم ببینید.
- تکالیف خود را انجام دهید اما به آن اکتفا نکنید.
قطعاً معلمتان تعدادی مسئله را بهعنوان تمرین به شما میدهد. سعی کنید به درست و کاملترین شکل ممکن به این مسائل جواب دهید، اما برای آماده کردن ذهن خود و تقویت مهارتهای ریاضی، تنها به تکالیفی که مجبور به انجام آنها هستید اکتفا نکنید بلکه خود را با چالشها و سؤالات بیشتر محک بزنید.
- کتاب درسی را فعالانه بخوانید.
وقت بگذارید تا مطمئن شوید آنچه را که میخوانید درک میکنید. هر قسمت را به آرامی بخوانید و اطمینان حاصل کنید که قبل از رفتن به مبحث بعدی آن را کاملاً درک کردهاید. هرگونه تعریف و مثالی را که در کتاب ذکر شده یادداشت کنید و همچنین به هر یک از اهداف یادگیری که در ابتدای فصل ذکر شده و همچنین خلاصه آن در انتها توجه کنید.
- بیشتر از حفظ به درک مطلب بپردازید.
سعی کنید معنای کاری که انجام میدهید را بدانید نه اینکه هر چه که معلم مینویسد را بهخاطر بسپارید. در عوض بر این نکته متمرکز شوید که چرا باید یک عمل خاص را در یکزمان خاص انجام داد یا اینکه هر فرمولی از کجا آمده است. بهجای حفظ کردن، سعی کنید به طور اساسی روش مطالعه ریاضی سال هشتم را بیاموزید.
- در یک آزمون آزمایشی شرکت کنید.
شرکت در آزمونهای آزمایشی، باعث درگیرشدن شما در یک رقابت سالم و انگیزه برای پیشرفت و عقب نماندن از رقبا را میشود. همچنین بررسی روند عملکرد در این آزمونها، به شما درک درستتر و منطقیتری از وضعیت ریاضی و نقاط ضعفتان خطا میدهد.
- اشتباهات خود را دوست بدارید.
هر اشتباهی که انجام میدهید مثل یک چراغ راهنما شما را به سمت نقاط ضعف و خلا های آموزشی ای که در درس ریاضی دارید، هدایت میکند. پس بهجای اینکه از انجام اشتباهات متعدد ناراحت شوید، با دقت و تمرکز به تحلیل آنها بپردازید و سعی کنید دیگر آنها را تکرار نکنید.
- فرمولها را آنقدر تکرار کنید تا ملکه ذهن شود.
حتماً در برنامه روزانه زمان مشخصی را برای مرور و تکرار فرمول های به کار رفته در درس ریاضی قرار دهید. درست است که درس ریاضی بیشتر مفهومی است و به تکرار و تمرین و حل مسئله نیاز دارد، اما برای حل هر مسئلهای لازم است که به فرمولی که برای حل آن نیاز است تسلط کامل داشته باشید و این امر بدون تکرار و تمرین حاصل نمیشود.
- در صورت نیاز از یک معلم خصوصی کمک بخواهید.
اگر با وجود تمرین و تکرار بسیار و انجام تمام تلاشتان باز هم به نتیجه دلخواهتان در درس ریاضی نرسیده اید، می توانید برای آموزش بیشتر و داشتن وقت بیشتر برای یادگیری از یک معلم خصوصی بخواهید تا مطالب را برای شما تدریس کند (همچنین از منابع آموزشی نیز می توانید استفاده بکنید). به یاد داشته باشید که استفاده از یک معلم خصوصی به هیچ عنوان نباید شما را خجالت زده کند یا به شما احساس ناتوانی دهد.
- از عواملی که حواس شما را پرت می کنند دوری کنید.
سعی کنید یک محیط آرام و مناسب برای مطالعه ریاضی ایجاد کنید. در قدم اول هر چیزی که ممکن است تماس شما را پرت کند مانند گوشی، لپ تاپ، تلویزیون و غیره را از محیط درس خواندن خود دور کنید و سعی کنید محیط که درس می خوانید تا حد امکان خلوت بوده و از نور مناسبی برخوردار باشد.
پیش نیاز و روش تخصصی یادگیری ریاضی هشتم
(عدد های صحیح و گویا):
مواردی که در این فصل بررسی می شود: عدد گویا، ضرب و تقسیم و جمع و تفریق عدد گویا
دانش آموز باید برای این فصل چه اطلاعاتی داشته باشد:
- باید ابتدا تعداد صحیح و حسابی و طبیعی را بشناسید.
- بدانید عدد گویا چیست؟ چه اعدادی را عدد گویا می گویند.
- قدم سوم یادگیری اولویت جمع و تفریق و ضرب و تقسیم است.
- بعد یادگیری جمع و تفریق اعداد گویا
(هندسه و استدلال):
- برای این فصل قبل از هر چیزی باید بدانید چند ضلعی یعنی چه؟
نکات تعریف گفته شده برای چند ضلعی را باید تک به تک بدانید:
- وقتی می گوید چند ضلعی یعنی یک خط شکسته بسته یعنی خط ما نباید انحنا داشته باشد، پس دایره هرگز جزو چند ضلعی محسوب نمی شود.
- مورد دوم: خط شکسته بسته یعنی ابتدا و انتها باید یک دیگر را قطع کرده اند.
- مورد سوم: این خط به غیر از نقاط ابتدا و انتها خود را قطع نکرده باشند، به طور مثال شکل زیر چند ضلعی نیست چون به غیر از انتها و ابتدای باز در نقطه ای دیگر یکدیگر را قطع کرده اند.
- بعد از یادگیری و بررسی تعریف چند ضلعی باید انواع چند ضلعی را یاد بگیرید.
- تعریف خط تقارن را باید از دوران ابتدایی به یاد داشته باشید و در کتاب سال هشتم این تعریف را علمی تر و تکمیل تر یاد بگیرید.
- هم نهشتی مثلث ها را یکبار دیگر مرور کنید.
این فصل چه چیزی را مورد بررسی قرار می دهد: هم نهشتی مثلث قائم الزاویه – زاویه های خارجی و روابط فیثاغورس.
(اعداد طبیعی):
پیش نیازها برای یادگیری بهتر اعداد طبیعی:
♦ دانش آموز در سال قبل با عدد اول آشنا شده است اگر اعداد اول را به خوبی یاد نگرفته اید سریعا به کتاب ریاضی سال قبل خود برگردید و آن را بخوانید.
♦ اعداد بخش پذیر را بشناسید.
♦ مقسوم و علیه و مضارب را باید بلد باشید.
♦ تعریف عدد مرکب را بدانید و آن را تجزیه کنید و بعد از آن عدد صحیح را یاد بگیرید.
♦ برای اعمال ضرب و تقسیم باید علامت ها و صورت ها و مخرج ها را به خوبی بشناسید.
برای تدریس این درس از چه روشی استفاده می شود؟ الگوریتم غربال
(بردار و مختصات):
- بردارها را بر روی مختصات رسم کنید رسم بردار را به خوبی یاد بگیرید.
- اشکال را به کمک انتقال بردار در مختصات منتقل کنید.
- مختصات نویسی ابتدا و انتها را برای انتقال باید به خوبی بلد باشید.
اگر قسمت های بالا را بلد نیستید حتما از فصل هشتم سال هفتم خود کمک بگیرید.
- قدم بعدی آموزش مربوط به سال هشتم شما یعنی جمع و تفریق برداری و ضرب عدد در بردار است.
- مختصات و تبدیل های هندسی را بعد از ضرب عدد در بردار یاد بگیرید.
(توازی و ترسیم های هندسی):
در این قسمت در مورد خط های موازی و مورب و اصول توازی می خوانید، این فصل برای یادگیری ریاضی سال های بعد به خصوص هندسه سال دهم کاربردی است.
( جبر و معادله):
- جملات متشابه را باید در ابتدا بشناسید.
حمله متشابه: جملاتی که حروف الفبای انگلیسی آن ها کاملا یکسان است گفته می شود.
- ضرب و تقسیم و جمع و تفریق عبارات جبری را با مثال های بسیار حل کنید.
- برای این مبحث اولویت شما تکرار و تمرین زیاد سوالات کتاب درسی باشد.
- روش های ساده کردن عبارت های جبری را یاد بگیرید (این جزو مباحث مهم محسوب می شود حتما به خوبی آن را یاد بگیرید).
- در این قسمت با بحث جدیدی به نام فاکتورگیری آشنا می شوید که تا به الان برخورد نکرده اید.
- برای فاکتورگیری باید ب.م.م و ک. م .م را بلد باشید.
- نکات و تکنیک هایی که در فاکتورگیری گفته می شود را با دلیل و اثبات یاد بگیرید.
- مساحت های اشکال مختلف را برای بخش رابطه در جبر و معادله باید بلد باشید.
(توان و جذر)
- بخش اول این فصل یادآوری توان پایه هفتم است، اگر آن را به خوبی یاد نگرفتید یک بار سال هفتم را مرور کنید و سپس وارد سال هشتم شوید.
- ضرب و تقسیم توان ها را مرور کنید و به خوبی بخوانید.
- ابتدا باید ضرب با پایه یا توان برابر را یاد بگیرید سپس سوالات سخت تری که پایه و توان هیچ کدام برابر نیستند را حل کنید.
- حجم اشکال محتلف را در برگه ای یادداشت کنید در این قسمت از حجم اشکال سوالات زیادی طرح می شود.
(دایره و زاویه):
- سه فصل مثلث و جبر و دایره با یکدیگر ارتباط زیادی دارند.
- ابتدا خط و دایره را بخوانید: خط را در موقعیت مختلف نسبت به دایره رسم کنید و شعاع را به آن وصل کنید و به کمک آن نقطه تماس خط و دایره را پیدا کنید.
- سعی کنید قسمت های زرد رنگ کتاب را به خوبی یاد بگیرید و حفظ کنید و با اشکال مختلف تطبیق دهید.
- حالت های مختلف را بررسی کنید و شکل هر کدام را همراه با توضیحات در دفتری جمع بندی کنید.
- زاویه های مرکزی را به خوبی یاد بگیرید و رابطه ای که برای زاویه و طول کمان گفته شده را با دقت یاد بگیرید و با سوالات متنوع حل کنید، اکثر سوالاتی که از این قسمت می دهند برای محاسبه طول کمان است.
- زاویه هایی که راس آن روی دایره است (زاویه محاطی) را در انتها باید یاد بگیرید.
بخش مهم این قسمت: اولی: فرمول زاویه کمان به طول کمان و بالعکس تبدیل طول کمان به زاویه کمان است.
دومی: استفاده از حرف پی به جای گفتن زاویه ۱۸۰ درجه، و استفاده از پی دوم به جای زاویه ۹۰ درجه و پی سوم به جای ۶۰ درجه است.
نکته مهم: واحد این زاویه ها دیگر درجه نیست، بلکه رادیان است.
اشتباه دوم: این پی عدد ۳ ممیز ۱۱۴ صدم دایره نیست بلکه ۱۸۰ درجه زاویه است.
چرا باید به جای ۹۰ درجه بگوییم پی دوم: در مهندسی زاویه هایی مانند سه پی دوم، پی سوم، پی دوم و پی آنقدر زیاد شده است که دیگر باید دانش آموز به خوبی زاویه این قسمت ها را بلد باشد.
(آمار و احتمال)
- بخش اعظم این فصل را سال هفتم آشنا شده اید.
- باید کشیدن نیم دایره را بلد باشید.
- در صورتی که آمار سال هفتم را به خوبی یاد نگرفته اید برگردید و آن را بخوانید بخش اعظم آمار در همان سال هفتم آموزش داده شده است.
برای اطلاع بیشتر پست آپدیت زیر را مطالعه کنید.
علت عدم پیشرفت دانش آموزان سال هشتم در درس ریاضی
این سوال مشترک خیلی از دانش آموزان است، بسیاری از دانشآموزان بیان میکنند که با وجود وقت و انرژی که برای یادگیری این درس میگذارند، اما نتیجهای درخور تلاشهایشان نمییابند و از این بابت دلسرد میشوند و نسبت به ریاضی ابراز بیعلاقگی میکند.
به یاد داشته باشید که ریاضیات تنها دنیای خشک و سرد فرمول و الگوریتم ها نیست. ریاضیات راهی برای شناخت الگوهای جهان پیرامون ما و پرورش کنجکاوی است، برخلاف تصور عام که به غیرکاربردی بودن ریاضیات در زندگی روزانه دامن میزند، تقریباً هیچ موضوعی وجود ندارد که ردپایی از ریاضیات در آن دیده نشود.
|
چرا بعضی دانش آموزان حس می کنند ریاضی را دوست ندارند و در این درس بی استعداد هستند؟
یکی از عواملی که باعث میشود ریاضیات را دوست نداشته باشید، این است که با وجود تلاشهای بسیار و انجام تمرینهای مکرر، همچنان اشتباهات زیادی در آن مرتکب میشوید. اما باید بدانید که شما در این راه تنها نیستید!
تا اشتباه نکنید نمیتوانید لذت یادگیری و بهخاطر سپردن مطالب در حافظه طولانی مدت را تجربه کنید. پس بهجای سرزنش کردن و محکومکردن خود به اینکه استعداد لازم برای یادگیری ریاضیات را ندارید، به تمرین و تکرار ادامه بدهید تا شیرینی وصفناشدنی این علم بیبدیل را بچشید.
مهم ترین مباحث و سرفصل های کتاب درسی سال هشتم
فصلهای ریاضی هشتم | مهمترین مباحثی که باید در هر فصل بر آن مسلط شوید |
فصل اول: عددهای صحیح و گویا | به چه اعدادی گویا گفته میشود؟
یادگیری عملیاتی که بر روی اعداد گویا اعمال میشود. |
فصل دوم: هندسه و استدلال | یادآوری هم نهشتی مثلثها
هم نهشتی مثلث قائمالزاویه |
فصل سوم: حساب عددهای طبیعی | یادآوری اعداد اول
روش غربال |
فصل چهارم: بردار و مختصات | جمع بردارها
ضرب عدد در بردار |
فصل پنجم: توازی و ترسیمهای هندسی |
مثلث و اجزای آن
ترسیمهای هندسی |
فصل ششم: جبر و معادله | عبارتهای جبری
فاکتورگیری |
فصل هفتم: چهارضلعیها | انواع چهارضلعیها
خاصیت چهارضلعیها |
فصل هشتم: توان و جذر | یک پایه و توان ساده
یک پایه و چند توان |
فصل نهم: دایره و زاویه | تعریف دایره
زاویه مرکزی |
فصل دهم: آمار و احتمال | دستهبندی دادهها
میانگین دادهها |
رتبه برتر های کنکور درس ریاضی پایه خود را چطور یاد گرفته اند؟
قطعا هدف نهایی همه شما تقویت پایه ریاضی و در انتهای کار گرفتن نتیجه مطلوب در کنکور سراسری است. پس چه بهتر که از همین حالا که پایه هشتم هستید روش مطالعه ریاضی هشتم را با الگوبرداری از تکنیک های رتبه های برتر کنکور سراسری بیاموزید.
در جدول زیر از زبان خود رتبه های برتر، درباره روش مطالعه درس ریاضی شان، می خوانیم.
امیرحسین محرمخانی رتبهی ۹ کنکور رشتهی تجربی ۹۷ سهمیهی ایثارگران ۲۵% | در ریاضی اگر بخواهیم یادگیری را از کلاس درس شروع کنیم اول اینکه باید دقت کنیم که دبیر چه درس میدهد و سر کلاس خوب یاد بگیریم و اگر خوب یاد نگرفتیم برویم سمت درسنامه، ممکن است نکاتی در درسنامه باشد که دبیر یادش رفته باشد بگوید، پس درسنامه را باید جدی بگیریم و یک درسنامهی خوب را بخوانیم که مطالبش کامل باشد بعد به سمت تست برویم. |
رضا قشنی رتبهی ۴۵۰ منطقه ۱ تجربی: | برعکس بقیه که خیلی به کتاب درسی در ریاضی توجه نمیکنند پایهام را روی کتاب درسی گذاشته بودم، یکبار حداقل متن کتاب درسی را میخواندم و تمرینها و مثالهای آن را کار میکردم بعد از آن سراغ تستزنی میرفتم و از همان مبحث تستهایی را که خودم برای خودم خلاصهنویسی میکردم. |
سعید انصاریفرد (رتبه ۴ ایثارگران کنکور تجربی ۹۷) – درصد ریاضی کنکور: ۹۰% | اولویت من در روش مطالعه ریاضی، ابتدا یادگیری عمیق مفاهیم و سپس تمرین زیاد تستی و تشریحی بود. برای مثال من حدود ۲ یا ۳ تا از بهترین کتاب های تست ریاضی کنکور رو چند دور بررسی میکردم و بهیکبار زدن تستها اکتفا نمیکردم. برای درس ریاضی توجه زیادی به جزوه ی دبیر خودم داشتم و درس هر روز رو همون روز می خوندم، با این روش که جزوهام رو دوباره نویسی میکردم تا مطمئن بشم تمرینهای اون روز رو کاملا یاد گرفتم. |
نتیجهگیری
شما تنها زمانی میتوانید درس ریاضی را بیاموزید که امکان آموختن آن را در خود بیابید. با کنار گذاشتن افکار منفی درباره عدم توانایی برای یادگیری این درس، شیرینی آموختن آن را از خود دریغ نکنید.
برای کسب مهارت هر چه بیشتر در روش مطالعه ریاضی هشتم این سه عامل را فراموش نکنید:
تمرین زیاد | پشتکار فراوان | برنامه ریزی |
آنقدر تلاش کنید که حتی اگر ریاضی نقطه ضعف شما محسوب میشود، با چاشنی پیگیری و تکرار در برنامه ای منظم آن را به نقطه قوت خود تبدیل کنید.
عالییییییییی