انواع مدارس ایران و بررسی نقاط قوت و ضعف
انواع مدارس ایران را بشناس و بهترین را انتخاب بکن و آینده ات را تغییر بده
انواع مدارس در همه ی شهرهای ایران وجود دارد و اولین مدرسه در ایران در سال ۱۲۵۴ ه ق در دوران محمدشاه قاجار شکل گرفت.
در ابتدا فقط سواد خواندن و نوشتن و فراگیری آموزه های دینی و قالیبافی در این مدارس تدریس می شد.
به مرور زمان در شهرهای تبریز، مشهد و تهران مدارس نوین راه اندازی شدند. در حال حاضر در ایران ۲۴ نوع مدرسه متفاوت با امکانات آموزشی متنوع وجود دارد.
به منظور آشنایی بیشتر لیستی از انواع مدارس مهم ایران را معرفی کرده و مدارس مهم را بصورت مختصر معرفی می کنیم
- مدارس دولتی
- مداری نمونه دولتی
- مدارس شاهد
- مدارس هیئت امنایی
- مدارس تیز هوشان
- مدارس غیر انتفاعی
- مدارس ماندگار
- مدارس بزرگسالان
- مدارس فرهنگ
- مدارس اتباع خارجی
- مدارس استسنایی
- مدارس هوشمند
مدارس دولتی در ایران
به مدارسی گفته می شود که تحصیل دانش آموزان در این نوع مدارس رایگان بوده و در قبال فراگیری علم هیچ شهریه ای از دانش آموزان دریافت نمی شود.
دانش آموزان درصورت داشتن شرایط سنی و محدوده محل سکونت، می توانند در این مدارس تحصیل نمایند، اما در واقعیت تحصیل در این مدارس هم کاملا رایگان نیست و در ابتدای سال و یا در طول سال تحصیلی، جلسات انجمن اولیا و مربیان مبالغی به صورت داوطلبانه و یا به اجبار از والدین دانش آموزان دریافت می شود.
متاسفانه بخاطر دولتی بودن این مدارس تعداد دانش آموزان هرکلاس استاندارد نبوده و این امر باعث می شود که معلم زمان کافی برای آموزش بیشتر و باکیفیت تری به دانش آموزان را نداشته باشد. به دلیل کثرت دانش آموزان در مدارس دولتی ارتباط والدین با معلمان کمتر بوده و همین امر باعث شده که اولیاء به فکر انتقال دانش آموزان خود به مدارس غیردولتی باشند هرچند با شهریه بیشتر.
نقاط قوت مدرسه دولتی: رایگان بودن آموزش
نقاط ضعف مدرسه دولتی: آموزش نسبتا پایین – شلوغ بودن – کنکوری کار نکردن با دانش آموز و…
مدارس نمونه دولتی
تا قبل از سال ۹۷-۹۸ دانش آموزان پایه ششم برای ورود به این مدارس باید در آزمون ورودی شرکت می کردند و با کسب رتبه قبولی وارد این مدارس می شدند.
اما از سال ۹۷-۹۸ به بعد بنا به دستور آموزش و پرورش ورود به این مدارس در پایه ششم به هفتم به صورت بدون آزمون و فقط برحسب سوابق تحصیلی صورت گرفته است.
دانش آموزان پایه نهم برای ورود به مدرسه نمونه دولتی باید همچنان در آزمون ورودی این مدارس شرکت کرده و نمره قبولی را دریافت کنند.
مدارس نمونه دولتی با وجود این که تعلیمات بهتر و سطح بالاتر از مدارس دولتی را به دانش آموزان ارائه می دهند ولی متاسفانه باعث جداسازی دانش آموزان قوی از ضعیف شده اند و این امر موجب تضعیف و عدم رشد دانش آموزان ضعیف تر می شود و از طرفی به علت فشار بیشتر معلمان به دانش آموزان مدارس نمونه دولتی باعث فرار بعضی از این دانش آموزان و بیزاری از ادامه تحصیل می شود.
نقاط قوت مدرسه نمونه دولتی: رایگان بودن آموزش – آموزش بهتر نسبت به دولتی
نقاط ضعف مدرسه نمونه دولتی: کنکوری کار نکردن با دانش آموز – تفکیک سازی دانش آموزان – فشار زیاد معلمان
مدارس شاهد
در ابتدا مدارس شاهد فقط برای خانواده محترم شهداء و ایثارگران بعنوان یکی از انواع مدارس در ایران تاسیس شد، و با پذیرش این دانش آموزان امکانات آموزشی و ۴ ساعت در طول هفته برنامه های آموزشی برای این دانش آموزان قرار داده شد.
بعد از گذشت مدت زمانی این مدارس شروع به پذیرش دانش آموزان عادی با شرط معدل و یا خانواده فرهنگیان، خانواده نظامیان نمودند. دانش آموزان خانواده شهداء و جانبازان در این مدارس رایگان تحصیل می نمایند اما سایر دانش آموزان باید در قبال تحصیل فرزندانشان مقداری شهریه پرداخت نمایند.
نقاط قوت مدرسه شاهد: رایگان بودن آموزش – مختص دانش آموزان خاص
نقاط ضعف مدرسه شاهد: معمولی بودن آموزش – کنکوری کار نکردن با دانش آموز
مدارس هیئت امنایی
این مدارس با مشارکت های مردمی جهت خودگردان کردن مدارس راه اندازی شده اند. برخلاف تمام تصورات این مدرسه در قبال تحصیل دانش آموزان هزینه گزاف از والدین دریافت نمی کند.
بلکه این مدارس قبل از هر اقدامی، لیست افرادی در سطح استان که تایید مالی شده اند، تهیه می نمایند، و برای برگذاری کلاس های فوق برنامه از این افراد هزینه های لازم را جمع آوری می کنند.
شرایط ثبت نام در این مدارس به گونه ای است که ابتدا دانش آموز حتما باید شرایط محل سکونت را داشته باشد، معدل قابل قبول برای پذیرش در این مدرسه را دارا باشد. میزان شهریه در مدارس هیئت امنایی وابسته به مواردی مانند موقعیت جغرافیایی، امکانات و خدمات آموزشی موجود در مدرسه و …. دارد.
میزان شهریه در زمان ثبت نام به والدین اطلاع داده می شود که بستگی به بودجه والدین یا در ابتدای سال تحصیلی بطور کامل و یا در طول سال تحصیلی دریافت می گردد.
نقاط قوت مدرسه هیئت امنایی: منظم بودن آموزش – خلوت بودن
نقاط ضعف مدرسه هیئت امنایی: معمولی بودن آموزش – کنکوری کار نکردن با دانش آموز – ناشناخته بودن
مدارس تیزهوشان
- دانش آموزان پایه ششم و نهم برای ارتقاء پایه در یک آزمون که از قبل ثبت نام کرده اند شرکت می نمایند، درصورت کسب نمره ی قبولی به مدارس تیزهوشان مراجعه می نمایند.
- برای تحصیل در این مدارس نیاز به دادن شهریه برای دانش آموزان نیست.
- در این گونه مدارس بخاطر اینکه می خواهند سطح تحصیلی دانش آموزان بالا برود سخت گیری های زیادی انجام می گیرد.
- کلاس هاس آموزشی در طبیعت مانند سنگ شناسی، ستاره شناسی و کوه نوردی دارند. در اکثر مدارس تیزهوشان کتاب های مکمل در کنار کتب اصلی تدریس می شود.
- مدارس تیزهوشان برای دانش آموزان مشاورین تحصیلی برای رفع مشکلات چه تحصیلی و یا چه بیرون از مدرسه تعبیه شده است.
- در مدارس تیزهوشان حجم تکالیفی که به دانش آموزان داده می شود نصبت به مدارس دیگر بیشتر است و انتظارات هم از دانش آموزان حتما بیشتر خواهد بود.
نقاط قوت مدرسه تیزهوشان: سطح بالای آموزش – خلوت بودن – بالا رفتن اطلاعات عمومی دانش آموز – بالا بودن درصد موفقیت دانش آموز
نقاط ضعف مدرسه تیزهوشان: در بعضی از مدارس سخت گیری بیش از حد – گاها پایین اومدن روابط اجتماعی دانش آموز
مدارس غیر انتفاعی
امروزه در هر شهرستان کوچک و شهرهای بزرگ تعداد بیشماری مدارس غیرانتفاعی در پایه های تحصیلی مختلف مشاهده می شود.
مدارس غیرانتفاعی از طریق مشارکت های مردمی و مطابق اهداف و ضوابط آموزش و پرورش تاسیس و اداره می شوند.
هزینه های دریافتی از والدین صرفا فقط باید صرف هزینه های جاری و توسعه مدرسه گردد.
در مدارس غیر انتفاعی با توجه به این که شهریه های دریافتی خیلی بالاتر از سایر مدارس معرفی شده هستند، امکانات آموزشی بیشتری هم در اختیار دانش آموزان قرار می دهند.
از دبیران با سابقه و از مشاوران تحصیلی برای بهبود عملکرد دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آن ها استفاده می گردد.
نقاط قوت و ضعف رو باید خانواده فرزند تشخیص بدهند و در مورد مدرسه مربوطه تحقیق کنند
مدارس بزرگسالان یکی از انواع مدارس ایران
برخی از افراد ممکن است در طول دوره ی تحصیلی خود مشکلات و یا موانعی داشته و موفق به ادامه تحصیل نشده باشند.
طی بخشنامه های صادره از سمت آموزش و پرورش برای این دسته افراد بازمانده از تحصیل و یا افراد بالای ۱۸ سال و همچنین افراد متاهل مدارس بزرگسال راه اندازی گردید.
مدارس بزرگسالان به سه دسته مدارس دولتی، داوطلب آزاد و آموزش از راه دور تقسیم می شود.
در مدارس دولتی و داوطلب آزاد تمام گروه های نظری و کاردانش می توانند ثبت نام کنند و داوطلبان بصورت غیرحضوری تحصیل می نمایند و فقط در زمان آزمون حاضر می شوند.
مدارس از راه دور مختص دانش آموزان بالای ۱۸ سال که به دلایلی نتوانسته اند ادامه تحصیل دهند است و با پرداخت شهریه بیشتر از مدارس دولتی به ادامه تحصیل بصورت مجازی می پردازند.
مدارس اتباع خارجی یکی از انواع مدارس ایران
آن دسته از دانش آموزان اتباع خارجه با توجه به داشتن گذرنامه اقامت معتبر، کارت هویت ویژه اتباع خارجه، دفترچه پناهندگی، دفترچه اقامت و کارت آمایش مجاز به ادامه تحصیل در تمامی مدارس دولتی و غیر دولتی همانند سایر دانش آموزان ایرانی هستند.
مدارس استسنایی یکی دیگر از انواع مدارس ایران
این مدارس برای آن دسته از دانش آموزانی ایجاد شده که ضریب هوشی مناسب جهت ورد به مدارس عادی را ندارند. دانش آموز در سن هفت سالگی تست هوش گرفته می شود و اگر ضریب هوشی به حد نصاب مورد نظر نرسد باید در مدارس استسنایی تحصیل نماید.
مزایا و معایب انواع مدارس دولتی و یا غیر دولتی و غیرانتفاعی و..
در این قسمت به نقل از زبان اولیاء و مراجعه به سایت های معتبر به بررسی مزایا و معایب مدارس های معرفی شده می پردازیم.
- مدارس دولتی با وجود شهریه کم اما متاسفانه تعداد دانش آموزان هر کلاس بسیار زیاد است و معلم فرصت کافی برای آموزش تک به تک دانش آموزان ندارد، معلمان به ندرت با اولیاء در ارتباط هستند.
- مدارس نمونه دولتی باعث ایجاد رقابت درسی در میان دانش آموزان می شود.
از دبیران مجرب استفاده می شود و امکانات آموزشی بهتری برای دانش آموزان قرار می دهند.
اما متاسفانه فشار حداکثری که به بچه ها وارد می شود ممکن است باعث زدگی دانش آموز از درس و مدرسه گردد. این مدارس چون دانش آموزان قوی را از ضعیف جدا می کنند در واقع دانش آموز ضعیف را رها می کنند. - مدارس شاهد فضایی مناسب برای ورد دانش آموزان ایثارگر و شاهد فراهم آورده ولی در مقابل باعث ایجاد فشار والدین به دانش آموزان و نوعی رقابت ناسالم در بین بچه ها برای کسب نمره بالاتر گردیده است.
- مدارس هیئت امنایی از نظر مدیریت با مدارس عادی تفاوت دارد و به دلیل داشتن نظارت به این مدارس رسیدگی می شود.
معلمان توسط شخص مدیر انتخاب می گردد. - مدارس غیرانتفاعی معلمان به خواست مدیریت و انجمن و اولیاء انتخاب می شوند اما هزینه این مدارس بسیار سنگین می باشد و به گفته اولیاء بسیاری از مواقع کیفیت درس دادن دبیران در این مدارس حتی از مدارس دولتی هم پایین تر است و دبیران به دانش آموزان پیشنهاد می کنند که به کلاس های خصوصی همان دبیر در بیرون از مدرسه مراجعه شود.
- مدارس تیزهوشان، فشار حداکثری به دانش آموز و تکالیف سنگینی که به دانش آموز داده می شود موجب بیزاری دانش آموز از درس می گردد.
رقابت های درسی ناسالم در بین این گروه از دانش آموزان بیشتر است.
نکات مهم در نقاط قوت و ضعف انواع مدارس ایران
خانواده های محترم باید بر اساس نیاز دانش آموز خود تصمیم بگیرند که دانش آموزشان در کدام مدرسه درس بخواند.
اگر دانش آموز درسخوان هست و مطالعه می کند و کنکوری و یا تستی در تمامی مقاطع کار می کند نیاز نیست که حتما مدرسه غیرانتفاعی یا تیزهوشان و یا نمونه برود بلکه باید بیشتر نیاز دانش آموز را بر اساس مکان و زمان و هدف شناسایی کنید.
رتبه ۱ در چندین سال گذشته از مدرسه کم امکانات دولتی بوده است: پس دولتی بد نیست.
ولی چیزی که در این چند سال برای همه خانواده ها مشخص شده است و همه آگاه شدن که نفرات برتر زیر ۱۰۰۰ بیشتر مدارس خوب و پولی و در کلان شهرها بوده اند. متاسفم، از این جمله ای که بیان کردم ولی واقعیت امر را تایید می کند.
هشدار: خانواده های محترم حتی اگر از بدترین آموزش برخوردار هستید می توایند با منابع کمک آموزشی و مسیر درست مشاور تحصیلی شرایط رو تغییر بدهید.
طبقه بندی انواع مدارس از دیدگاه سایت مشاور و اولیا
- تیزهوشان – غیرانتفاعی
- نمونه دولتی
- دولتی – شاهد و..
البته این رده بندی در شهرهای متفاوت نیز تغییر می کند، شاید یک مدرسه دولتی در یک شهر از معلم های خوبی برخودار باشد و هر سال رتبه قبولی عالی هم داشته باشد.
سوالات خود را با کامنت کنید کنید
مجموعه مشاور پاسخگوی نظرات شماست.
باسلام وعرض ادب خدمت تمامی مسولین آموزش وپرورش که برای کشور عزیزمان زحمت می کشند چرا انواع واقسام مدارس در ایران وجود دارد ؟ چرا همه ی بچه ها در کنار هم نیستن واز استعدادهای همدیگر استفاده کنند ؟ ودر جامعه همدیگر را قبول داشته باشند وبپذیرند ،من مخالف مدارس خاص مخصوصا مدارس استثنایی هستم باید این مدارس حذف شوند وهمه ی بچه ها در کنار هم باشند وهمدیگر را در جامعه بپذیرندوبه همدیگر کمک کنند.
درود
دقیقا