برنامه متوسطه دوم و کنکور

نحوه برنامه ریزی اصولی کنکور

برنامه ریزی اصولی یاد بگیر و از همین حالا شروع به مطالعه کن و سخت نگیر

در کنکور علاوه بر تلاش و پشتکار دانش آموز سه موضوع اصلی و تاثیر گذار زیر وجود دارد، که مورد دوم برنامه ریزی اصولی کنکور را بررسی می کنیم.

  • ابتدا منبع آموزشی که فرد استفاده می کند.
  • در مرحله دوم برنامه ریزی درسی که داوطلب دارد.
  • و در نهایت آزمون های آزمایشی که داوطلب شرکت می کند.

دانش آموزی که شروع به درس خواندن می کند برای موفقیت در کنکور باید هر سه پارامتر مورد نظر را داشته باشد، در غیر این صورت نتیجه مورد نظر خود را کسب نمی کند. چه بسا افراد زیادی هستند که در کلاس های متنوع کنکور ثبت نام می کنند ولی بعد از مدت زمان کوتاهی کلاس را رها کرده و ادامه نمی دهند.
علت این است که دانش آموز در کنار درسی که سر کلاس حاضر بوده برنامه ریزی درسی درستی نداشته، یعنی در واقع دانش آموز تلاش و پشتکار مورد نظر را داشته، منبع درسی درست که همان کلاس درس است نیز داشته اما به علت عدم داشتن برنامه ریزی کنکور مناسب از ادامه کار منصرف شده است.

 متاسفانه در این مدت یک سال که تمام مردم دنیا درگیر بیماری کرونا بوده اند چه بسیاری از دانش آموزانی که کلاس های آموزشی خود را ادامه نداده اند و با نبود برنامه ریزی درسی مناسب نتیجه مطلوب را در کنکور سال 1399 یا 1400 و کنکورهای آزمایشی کسب ننموده اند.

تاثیر برنامه ریزی اصولی در سرنوشت درسی دانش آموز

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در یک دوره ی تحصیلی و یا در یک کلاس آموزشی معلم شما با برگذاری آزمون های متنوع در طول سال شما را برای آزمون پایانی آماده می کند. زمانی که شما آزمون پایانی را می دهید با سوالات آشنایی کامل دارید، در واقع معلم برای شما برنامه ریزی یک ساله را انجام داده بدون این که خود مطلع شوید و هدف از این برنامه ریزی آمادگی شما برای پاسخ دادن به درس مربوطه در پایان ترم است. حتی می توان گفت با برنامه ریزی دقیق معلم دانش آموز به درس مربوطه علاقه مند شده و درس آن سختی مربوطه را نداشته و جایش را به شیرینی و روانی داده است.

اکثر دانش آموزان بعد از اتمام سال دوم متوسطه (یازدهم) تصمیم به آماده سازی خود برای کنکور را دارند. اما در فصل تابستان دانش آموز گمان می کند که زمان زیادی برای درس خواندن دارد و اصلا به فکر داشتن برنامه ریزی منظم برای خود نیستند. با رسیدن دانش آموز به فصل مهر ماه ناخودآگاه دانش آموز دچار یک نوع سرگردانی و استرس می شود و باعث ایجاد نوعی نا امیدی و عدم اعتماد بنفس در دانش آموز می گردد.


موضوع محبوب : قبولی تضمینی در رشته دندانپزشکی و داروسازی


برنامه ریزی چیست

برنامه ریزی اصولی اولین و مهم ترین فعالیت برای رسیدن به هدف مطلوب است، مدت برنامه ریزی هر فرد بسته به هدف و میزان زمانی که دارد متفاوت است. برنامه ریزی می تواند کوتاه مدت، بلند مدت و میان مدت باشد، برنامه ریزی برای جلوگیری از اشتباهات و ساختن آینده مطلوب نقش اساسی را ایفا می کند، پس داشتن برنامه مناسب راه مناسب و درست را به ما نشان می دهد.

دو سوال مهم را پاسخ می دهیم؟

آیا برنامه ریزی لازم است؟

انسان ها بطور کلی دو توانایی بالقوه برای رشد و اثرگذاری در زندگی دارند. یک مورد مغز انسان است که توانایی لازم در مورد اندیشیدن و تمرکز کردن به انسان را می دهد، و دیگری زمانی است که در اختیار انسان قرار می دهند. هر دوره از زندگی انسان دوره های خاص و غیرقابل برگشت است پس باید قدر زمان و وقت مورد نظر را بدانیم پس واقعا برنامه ریزی برای پیشبرد درست زندگی لازم است.

چرا برنامه ریزی برای کنکور اهمیت دارد؟

برنامه ریزی به عنوان یک عامل مهم برای رسیدن به هدف مطلوب است. به طور مثال دانش آموزان در طول دوره ی تحصیلی کم و بیش در حال درس خواندن هستند اما هیچ گاه از روش درس خواندن خود رضایت کافی ندارند، این امر باعث دوری دانش آموز از درس خواندن و موفقیت در زندگی او می شود، اما با داشتن یک برنامه ریزی درست فرد هدف و جهت زندگی خود را می شناسد و برای رسیدن به آن تلاش های لازم را بکار می گیرد.

چطور یک برنامه ریزی واقعی و منطقی داشته باشیم؟

برنامه ریزی اصولی باید متناسب با ظرفیت دانش آموز باشد، دانش آموزان در سه سطح آموزشی هستند گروهی قوی، متوسط و ضعیف پس برنامه ریزی هرکس باید با توجه به شرایط درسی و همچنین شرایط زندگی فرد باشد. اگر برای دانش آموز فراتر از توانایی هایش برنامه ریزی شود فرد دچار ناامیدی و سردرگمی می شود و هر روز اجرای برنامه را به روز بعد موکول می کند.

برنامه ای که برای دانش آموز قرار داده می شود باید در هر روز هم شامل دروس تخصصی باشد و هم دروس عمومی بطوری که در ابتدای سال میزان ساعات مطالعه دروس تخصصی بیشتر و در میانه های سال دروس تخصصی و عمومی با هم برابر و در پایان سال ساعات دروس عمومی بیشتر از تخصصی باشد.

بیشتر کتاب ها را مرور کنیم یا بیشتر تست بزنیم؟

دانش آموزانی که برای کنکور آماده می شوند اکثرا دچار وسواس مطالعه کتاب هستند، یعنی به فرض مثال فصل اول کتاب ادبیات را مطالعه و نکات مهم را یادداشت می کنند اما باز هم بعد از مدتی دوباره سراغ فصل اول کتاب رفته و دوباره شروع به مطالعه همان فصل می کنند و زمان برنامه ریزی شده برای خود را از دست می دهند.

باید توجه داشت با مطالعه یک فصل و نوشتن نکاتش باید از آن گذشت و فصل های بعد را خواند ولی جهت مرور باید ابتدا تست آموزشی حل شود و بعد از مدتی تست تسلط  حل شود و بعد از این دو مرحله تست زمان دار حل شود، دانش آموز بعد از مدتی باید به روزانه 200 تست در روز برسد.

چارچوب اصلی برنامه ریزی هفتگی

بسیاری از ما انسان ها به این علت از برنامه ریزی طولانی مدت فراری هستیم چون نمی توانیم یک ماه آینده را پیش بینی کنیم و فکر می کنیم با برنامه ریزی کردن همه چیز معکوس می شود و به هدف مورد نظر نمی رسیم.

برای این که بتوانیم با امر برنامه ریزی اصولی کنار بیایم و برای طولانی مدت هم برنامه ریزی انجام دهیم بهترین کار استفاده از برنامه ریزی هفتگی است، درصورتی که در هفته اول موفق به اجرای همه ی برنامه نشدید می توانید عقب افتادگی این هفته را در برنامه ی هفته جاری قرار دهید.

یک نمونه از برنامه ریزی هفتگی

 

زیست1

 

 

شیمی1

 

 

ریاضی

 

 

فیزیک

 

 

زبان1/عربی1

 

روتین شبانه
 

شنبه

مطالعه گفتار2

فصل1

مطالعه ص 13 تا ص 19 // مطالعه اندازه گیری ها و یکاها نصف لغات درس 1 مطالعه آرایه و کنایه
 

یک شنبه

مطالعه گفتار 3 فصل 1 مطالعه ص 19 تا ص 23 مطالعه نسبت های مثلثاتی // مطالعه قواعد درس 1و2

عربی1

ریدینگ
 

دوشنبه

T40 فصل1 T35فصل1 // مطالعه چگالی تست لغات درس 1 T10قرابت

معنایی

 

سه شنبه

مطالعه گفتار1 فصل2 T35فصل 1 مطالعه دایره مثلثاتی // تست قواعد درس1و2 کلوز تست
 

چهارشنبه

مطالعه گفتار2 فصل2 مطالعه تا ص 30 // T35چگالی تست لغات درس 1 مطالعه آرایه استعاره
 

پنج شنبه

 

مطالعه گفتار3 فصل 2 مطالعه تا ص 36 مطالعه روابط بین نسبت های مثلثاتی // مطالعه قواعد درس 3و4وعربی 1 ریدینگ
 

جمعه

مطالعه گفتار4 فصل2 مطالعه تا پایان فصل 1 // مطالعه ثلث مبحث ویژگی مواد مطالعه گرامر درس 1 T10 قرابت معنایی

 

چارچوب اصلی برنامه اصولی ماهیانه چگونه است؟

وقتی که لیست کارهایمان را روی تخته می بینیم، احساسی از پیشرفت و موفقیت ما را فرا می گیرد اما زمانی که با عجله از کاری به کار دیگر مشغول می شویم چنین احساسی نخواهیم داشت.

 بهترین کار برای شروع یک برنامه ماهیانه این است که دانش آموز در ابتدا به مدت چند هفته متوالی شروع به برنامه ریزی هفتگی نماید و زمانی که ذهن دانش آموز آمادگی پذیرش یک کار منظم و منسجم را داشت، برنامه ریزی ماهیانه داشته باشد تا بتواند مطالب بیشتر و کارایی بالاتری داشته باشد.

چرا بعد از چند روز طبق برنامه درس خواندن به یکباره افت می کنند؟؟

تصور کنید در حال رانندگی در اتوبان هستید، اگر شما در تایمی با سرعت 40 کیلومتر بر ساعت و تایمی دیگر با سرعت 140کیلومتر بر ساعت حرکت کنید، سرعت پایین باعث تصادف ماشین های دیگر با شما می شود و اگر با سرعت بالا رانندگی کنید این امر هم باعث می شود که با یک ترمز ماشین شما چپ کند.

 رانندگی و درس خواندن هم شبیه به هم هستند نه باید کند حرکت کرد و نه خیلی تند!!

یکی از دلایل اصلی ضعف در اجرای برنامه فقط و فقط برگشت به گذشته و حسرت گذشته خوردن است، اگر از درس خواندن و برنامه ریزی کردن جا مانده اید سریع ناامید نشوید بلکه تلاش و درس خواندن های قبل خود را به یاد آورید، سراغ دفتر برنامه ریزی خود بروید و به فعالیت هایی که انجام داده اید نگاه کنید و در جست جوی یک احساس خوب و حال خوب باشید، صحبت های انگیزشی گوش دهید.

طریقه صحیح برنامه ریزی روزانه

هیچ وقت به طور دقیق و براساس زمانبندی دقیق برنامه ماهانه و هفتگی ننویسید، چون ممکن است شما به دلیل داشتن مشکلی یک روز دو ساعت و یا بیشتر از برنامه عقب بمانید و این باعث بهم ریختگی ذهن شما می شود. یا ممکن است شما دوست داشته باشید هر روز صبح درس زیست را بخوانید ولی شاید به دلایلی یک روز دوست داشته باشید درسی دیگر را مطالعه کنید.

این عوامل موجب بی نظمی در اجرای برنامه شما میگردد، مهم ترین و اصلی ترین نکته این است که شما برنامه روزانه خود را حتما مکتوب کنید چون شب قبل شما هدف های زیادی برای فردا صبح دارید ولی آیا صبح زود همان انرژی را دارید؟ و برنامه ها مطابق انتظار شما هستند؟؟

  • درسی که مطالعه آن برای شما سخت تر است را حتما ابتدای صبح بین اولین و یا دومین درس در روز مطالعه کنید.
  • درس هایی که از نظر مفهومی سخت تر هستند را به چند پارت در طول روز تقسیم کنید تا درک آن ها برای شما راحت تر گردد.
  • بیشتر از یک ساعت و یا یک ساعت و نیم مطالعه نداشته باشید و حتما یک استراحت 10 دقیقه ای داشته باشید، حتما این استراحت های بین درسی این سه کار را انجام ندهید.
  • پای تلفن ننشینید، تلوزیون روشن نکنید و دنبال فضای مجازی نروید این کار باعث فرار ذهن شما از درس خواندن می شود.
  • در آخر حتما در طول روز یک فضای آزاد برای برنامه های احتمالی جامانده قرار دهید تا اگر برنامه ای طبق نظر شما پیش نرفت جایی برای جبران داشته و آشفتگی ذهنی برای شما ایجاد نکند.
برنامه ریزی اصولی روزانه
برنامه ریزی اصولی روزانه

نمونه برنامه ریزی اصولی موسسه حرف آخر را بررسی می کنیم:

برنامه چهار ماهه موسسه حرف آخر

  • این برنامه ریزی به برنامه 1000 ساعته معروف است.
  • این برنامه در 1000ساعت کلیه ی دروس عمومی و تخصصی را جمع بندی می کند، ده درصد این برنامه مختص آموزش و نود درصد آن به حل تست می پردازد.
  • ویژگی مهم این برنامه جامع، انعطاف پذیر و بررسی تمام تست ها می باشد.
  • برنامه چهار ماهه حرف آخر به صورت قطاری می باشد، یعنی به صورت باکس بندی طراحی شده و شما بعد از خواندن هر مبحث به سراغ مبحث بعد می روید.
  •  این برنامه به هیچ وجه به صورت ساعتی طراحی نشده، بلکه به طریق حجمی-زمانی (بهترین نوع برنامه ریزی) طراحی شده است.
  • یک ویژگی مهم برنامه چهار ماهه قابلیت انعطاف پذیر بودن برنامه است، یعنی دانش آموز در هر زمان می تواند مباحث را مطالعه کند.
  • برنامه ریزی چهار ماهه حرف آخر ایستگاه جبرانی دارد که در صورت جاماندن از برنامه می توان درس های عقب افتاده را جبران نمود.

مزایا و معایب موسسات برنامه ریزی درسی برای کنکور

در طول این متن طی صحبت هایی که با اساتید و رتبه های برتر کنکور داشته ایم تمامی محاسن و خوبی های یک برنامه ریزی اصولی و موفق را برای شما گرد آوری نمودیم، بدون شک برای رسیدن به هدف مورد نظر هر دانش آموز باید برنامه ی درسی منظم و منسجمی داشته باشد.

  • طی صحبت ها و انتقادات والدین دانش آموزان برنامه ریزی با قالب ساعت بندی موجب آشفتگی دانش آموز و نا امیدی از ادامه برنامه می شود.
  • تایم بالای برنامه ریزی برای دانش آموز و نداشتن ایستگاه جبرانی و مرور ندارند که این امر باعث دوری دانش آموز از برنامه ریزی موفق می شود.
  • مشاوری که برنامه ریزی را انجام می دهد باید حتما یک بار در کنکور سراسری شرکت کرده باشد تا با دروس آشنایی داشته باشد و ساعت مورد نیاز برای هر مبحث را بداند.
  • دانش آموزانی که در حال تحصیل هستند زمان کافی برای رسیدن و اجرای برنامه را ندارند، متاسفانه برنامه ها بصورت جزء به جزء هستند و دید کلی به دانش آموز نمی دهند.

منبع: سایت مشاور (مجموعه مشاور تحصیلی و آموزشی تمامی مقاطع)

در پایان نظرات خودتان را برای ما بنویسید، موفق باشید.

اورجینال مشاور

اورجینال مشاور: انتخاب بهترین دبیر از موسسات + مشاور تحصیلی + انتخاب منابع کنکوری
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا