جایگاه شما کجاست؟
امروز قرار بود کجا باشید و اکنون به جای آن بین انبوهی از کتاب ها و جزوه ها نشسته اید و همه چیز را آماده کرده اید شاید حرکت کنید و بعد از حرکت امید داشته باشید این مطالعه پیوسته باشد؟
آرزوی شما چیست؟
الان توی هر فصلی و هر ماهی که هستید، با راهکار هایی به شما کمک می کنیم بتوانید شروع و مطالعه پیوسته داشته باشید.
تضاد موفقیت
اگر بپرسید متضاد کلمه موفقیت چیست؟ اکثر افراد می گویند متضاد موفقیت شکست است، اما اشتباه است متضاد واقعی موفقیت میانه گری و متوسط بودن است، شکست یک گذرگاهی برای موفقیت است.
انسان ها در مسیر درس به سه دسته تقسیم می شوند:
یک دسته با تمام توان خود درس می خوانند و موفق می شوند، یک دسته شغل آزاد را انتخاب می کنند و اما دسته سوم بین این دو دسته قرار دارند نه آن طور که باید درس می خوانند و نه رهایش می کنند، این دسته همیشه حسرت دارند حسرت خوشی هایی که نکردند و موفقیت هایی که دست پیدا نکردند، بهترین روزهای عمر خود را با حسرت می گذرانند.
ترس از کنکور مانع شروع و مطالعه پیوسته
کنکور یک آزمونی است مانند تمام آزمون هایی که تا به حال پیش رو داشتید، قرار نیست به این فکر کنید برای شرکت در کنکور باید ماه ها زندگی نکنید و فقط درس بخوانید، این خود شما هستید که خودتان را می ترسانید با این فکرها که وقتی شروع کنم تا روز کنکور دیگر نباید استراحت کنم، هر کار دیگری هم با این شرایط باشد تمایل ندارید شروعش کنید، نه شما بی اراده اید نه کنکور آن غولی که ساخته اید، امتحانات دانشگاه چند برابر سخت تر از کنکور است.
مگر قرار نیست برای موفقیت در کنکور از یک سری چیزها بگذریم؟
شما مطالعه خود را شروع کنید چرا وقتی هنوز ساعت مطالعه ای بیشتر از پنج ساعت ندارید و یک ماه پیوسته درس نخوانده اید به فکر کنار گذاشتن استراحت و خیلی موارد هستید؟
راه حل: در شروع برای خود زمان استراحت مشخص کنید و یک روز در هفته را مشخص کنید تا در آن استراحت داشته باشید.
آقای امیر رضا براتی:
من تا قبل کنکور خودم از کنکور ترس داشتم چون که هر کی رو میشناختم نتیجه خوبی نگرفته بود ولی توانستم شروع و مطالعه پیوسته را داشته باشم و بر ترس غلبه کنم و رتبه ۱ کنکور شوم.
تنظیم ساعت خواب کنکوری
هرچقدر ساعت خواب شما نامنظم باشد این بی برنامگی به درس خواندن شما هم منتقل می شود، قبل از هرچیزی ساعت خواب خود را تنظیم کنید.
اما چطور:
خواب صبح:
اگر عادت کرده اید که تا نه و نیم صبح می خوابید مطمئنا نمی توانید به یکباره برای ۶ صبح برنامه ریزی کنید. فرض کنید دوستی دارید که اصلا با هم سازگار و هم عقیده نیستید و حالا می خواهید با هم در یک گروه کار کنید چه می کنید؟ یک جایی شما کوتاه می آیید یک جایی او کوتاه می آید، اگرشما بخواهید فقط حرف خود را عملی کنید صد درصد آن هم دلیل های خودش را می آورد، خواب صبح، مانند همان دوست است، باید کم کم ساعت خواب را تنظیم کنید و روزی یک ربع زودتر بیدار شوید در غیر اینصورت هزاران دلیل مانند عدم خواب کافی، کم شدن کارایی ذهن و … به ذهن شما می رسد تا به خواب خود ادامه دهید، پس هر روز سعی کنید نسبت به روز قبل خود کمی زودتر بیدار شوید.
استفاده گوشی قبل از خواب:
سعی کنید قبل از به رختخواب رفتن گوشی خود را چک کنید و کنار بگذارید سپس کتابی در دست خود بگیرید، استفاده از گوشی قبل از تایم خواب باعث می شود تا ساعت ها از نیمه شب نتوانید بخوابید.
خواب کافی:
متاسفانه بچه های کنکوری تا صحبت از افزایش ساعت مطالعه می شود به فکر کم کردن ساعت خواب خود می افتند. از الان یاد بگیرید خواب آخرین صلاح شما برای افزایش ساعت مطالعه است پس قبل از آن باید اتلاف وقت خود را کم کنید و بعد از آن بیشترین بازدهی را از همان ساعت مطالعه ببرید، ۶ تا ۸ ساعت خواب برای کارایی بهتر ذهن شما الزامیست.
بیشتر بخوانید: جدول برنامه ریزی نفرات برتر کنکور
وسواس کنکوری
من چند نوع از وسواس ها را در اینجا همراه با راه حل آن ها برای شما بیان می کنم.
وسواس مطالعاتی:
بعد از تمام کردن یک فصل به سراغ فصل بعدی بروید، این وسواس باعث کند خوانی شما می شود، شما ممکن است تمام نکات را در یک بازه یاد نگیرید، بهتراست یادگیری تکمیلی نکات در قالب تست و در زمان مروری باشد، این خود باعث تثبیت مطالب در ذهن شما و مرور و جلوگیری از فراموشی بلند مدت می شود، اگر سری به کتاب فروشی و کتاب های دسته دوم بزنید در آن جا کتاب هایی را می بینید از داوطلبانی که درس را رها کرده اند، در این کتاب ها اکثرا فصل های اول کاملا حاشیه نویسی شده و پر از نکات و خط کشیده و فصل های بعدی سفید و دست نخورده باقی مانده اند.
وسواس در ابزار و امکانات:
قبل از شروع ممکن است همه چیز آماده نباشد ولی بعد از اینکه شروع کنید به مرور آماده می شود، اگر بخواهید صبر کنید همه چیز مهیا شود سپس حرکت کنید همچین روزی هیچوقت نمی رسد.
وسواس در منبع:
منبع بحث خیلی مهم است، برای آن تحقیق کنید و یک منبع مناسب را انتخاب کنید که کامل و جامع باشد ولی نیاز نیست همه ی منابع موجود در بازار را داشته باشید، اینگونه داوطلب برای فصل های اول، دو و سه درسنامه میخواند و برای فصل های بعدی انگیزه و تایم کم می آورد.
تقویت توانایی های یک کنکوری برای ایجاد شروع و مطالعه پیوسته
شما باید در سال کنکور یک سری توانایی ها را در خود تقویت کنید تا به نتیجه برسید و رشد و پیشرفت در مسیر کنکور خود را حس کنید این توانایی ها شامل:
نه گفتن به اطرافیان:
شما باید در ابتدا این توانایی را داشته باشید به یک سری از افراد که زمان شما را هدر می دهند نه بگویید، صحبت من این نیست که باید با همه قطع ارتباط کنید، هرگز ولی یک سری چیزهایی که زمان شما را هدر می دهد و نمی توانید خوب مطالعه کنید را محدود و قطع کنید.
نه گفتن به سوالی که بلد نیستید یا وقت گیر است:
شما باید این توانایی را در خود تقویت کنید تا سر جلسه آزمون از سوالی که زمان زیادی از شما می گیرد یا بر روی آن تسلط ندارید بگذرید.
دست به قلم شوید:
دیدن آموزش و یا رفتن به کلاس به تنهایی اثر بخش نیست تا زمانی که خودتان تست ها را حل و تمرین نکنید، سوالات محاسباتی را تا انتها حل کنید.
خود را با بقیه مقایسه نکنید:
بدترین آفت در سال کنکور مقایسه خود با دیگران است، شما هر زمان شروع کنید باز هم یک تعداد از شما زودتر شروع کرده اند، در مقایسه خود با دیگران دو حالت پیش می آید یا بقیه از شما بهتر پیش رفته اند که این باعث سرد شدن و از دست رفتن انگیزه شما می شود و یا بقیه از شما عقب تر هستند که این باعث اعتماد به نفس کاذب و باز هم تاخیر در اجرا کردن برنامه شما می شود.
کم کردن اتلاف وقت بین بازه های مطالعه
فشرده کردن ساعت مطالعه:
یکی از راه های کم کردن اتلاف وقت، مطالعه فشرده است، به این صورت که برنامه ای که قرار بود طول روز و ۱۸ ساعت جمع کنید را در ۱۰ساعت جمع کنید به طور مثال اگر قرار است ۷ ساعت مطالعه را تا ۱۲ شب تمام کنید تا ۴ بعد ظهر این ۷ ساعت را تمام کنید.
استراحت در بین مطالعه:
در بین مطالعه خود حتما استراحت داشته باشید ولی تا حد امکان در هنگام استراحت سمت گوشی، تلویزیون و کارهای جذاب نروید، چون ممکن است یک ربع استراحت شما به نیم ساعت و سپس بیشتر تبدیل شود.
برنامه استراحت طولانی:
برنامه باید اصولی باشد، نباید استراحت طولانی در برنامه مطالعاتی شما باشد در غیر اینصورت برگشت به مطالعه سخت می شود.
وقفه در مطالعه:
در مطالعه خود منظم و قانونمند باشید، اجازه ندهید در بین مطالعه شما وقفه بیفتتد هرچه از درس فاصله بگیرید برگشت به سمت مطالعه سخت تر می شود.
تبدیل به یک کنکوری حرفه ای
عملی کردن اطلاعات:
شما به یک موسیقی خاص علاقه دارید و می خواهید به یک گیتار زن مهار تبدیل شوید، من به شما هزاران آموزش را یاد می دهم تا زمانی که گیتار را در دستتان نگیرید و شروع به تمرین نکنید به آن فرد با مهارت تبدیل نخواهید شد، پس برای داشتن یک مطالعه پیوسته نباید زمان را هدر دهید و تمام اصولی که به شما یاد داده ایم را اجرایی کنید در آن زمان مطمئن باشید موفق می شوید و بعد از یک مطالعه پیوسته می توانید به سراغ یادگیری اطلاعات جدیدتر بروید.
برنامه منظم:
یک برنامه اصولی و واقع بینانه را در دستور کار خود قرار دهید، این مطالعه باید متناسب با ساعت مطالعه شما باشد، از برنامه سنگین و اغراق آمیز اجتناب کنید، یک برنامه منظم باعث مطالعه پیوسته می شود و بعد از آن می توانید به مرور ساعت مطالعه خود را افزایش دهید.
فقط به فکر تمام کردن مطالب نباشید:
بعد از هر مبحث آزمون آزمایشی مربوط به آن قسمت را حل کنید و فقط به فکر تمام کردن مطالب نباشید، من متوجه نیستم این چه قانونی است که کنکوری ها به این موضوع فکر می کنند باید حتما تا عید تمام مطالب را تمام کنند، آن چیزی که مهم است یادگیری دروس است، طبیعی است هرچه زودتر شروع کنید فرصت مرور و تکرار شما بیشتر است ولی صرفا به تمام شدن فکر نکنید.
راز مطالعه مفید
۱- آنچه می خوانید را تجسم کنید.
۲- دروس مشابه مثل ریاضی و فیزیک، عربی و زبان انگلیسی را پشت سر هم مطالعه نکنید.
۳- حس علاقه و شوق نسبت به مطالعه را درخود ایجاد کنید.
۴- تا حد امکان پشت میز بنشینید و از مطالعه در حالت لمیده خودداری کنید.
۵- در هنگام درس خواندن از حاشیه نویسی یا خلاصه نویسی و هایلایت کردن نکات مهم غافل نشوید.
۶- مرور را حتما در برنامه خود قرار دهید و در بازه مرور تست های بیشتری حل کنید.
۷- کسی که نمره بهتری می گیرد باهوش تر نیست تلاش بیشتر و یادگیری بهتری داشته است.
۸- مطالب یک کتاب را به بخش های کوچک تری تقسیم کنید، هرچه مطالب به قسمت های کوچک تری تقسیم شوند یادگیری آن ها آسان تر می شود.
۹- بعد از آزمون دادن حتما آزمون خود را تحلیل کنید، آزمون بدون تحلیل هیچ گونه ارزش ندارد.
موضوع مهم: خلاصه برداری و نکات مهم خلاصه نویسی
پاسخ به سوالات در ارتباط شروع و مطالعه پیوسته دانش آموزان
درس زیادی نخوانده ام ولی خیلی خسته شده ام؟
این خستگی طبیعی است شما درس نخوانده اید ولی خود را هم از یک تفریح و لذت محروم کرده اید، متاسفانه یک دسته از داوطلبان ما فقط شبیه کنکوری ها و رتبه برترها زندگی می کنند ولی مانند آن ها درس نمی خوانند، به طور مثال فرد مهمانی نمی رود، با دوستانش بیرون نمی رود، کتاب هایش را دور خود پراکنده کرده ولی مطالعه منظمی هم ندارد، وقتی خسته اید از درس فاصله بگیرید و استراحت کنید و بعد از یک استراحت پر انرژی به ادامه مطالعه خود بپردازید.
همیشه شروع مطالعه برایم سخت است؟
از قانون سه دقیقه ای استفاده کنید، وقتی قرار است درس خواندن را شروع کنید به خود بگویید فقط سه دقیقه این مطلب را می خوانم و کم کم این زمان را تمدید کنید، ولی وقتی خود را می ترسانید که من باید حداقل دو ساعت این کتاب را بخوانم داِئما مطالعه را به تاخیر می اندازید.
هدفم مشخص نیست و نمی دانم کدام رشته را انتخاب کنم؟
اینکه قرار است چه رشته ای قبول شوید و در کدام دانشگاه تحصیل کنید را بعد از کنکور و تا زمان آمدن نتیجه کنکور و انجام انتخاب رشته می توانید به خوبی تحقیق کنید، اکنون زمان بیشتری از خود را به مطالعه بپردازید و روزانه یک ساعت را اختصاص دهید به تحقیق و خواندن در مورد رشته مورد نظر خود.
برنامه های زیادی دارم که خود باعث کم شدن ساعت مطالعه من می شود؟
شما ۹ خرگوش دارید و آن ها را رها می کنید، قرار است یکی از آن ها را بگیرید، اگر همزمان به دنبال ۹ تای آن ها بدویید نمی توانید هیچ کدام را بگیرید، ولی اگر یکی از آنها را به عنوان هدف قرار دهید و به دنبال آن بدویید بعد از گرفتن آن می توانید بقیه را هم بگیرید. یک سال کنکور تمام می شود و بعد از این یک سال نه آدم ها عوض می شوند نه زندگی تمام می شود، نگران نباشید با درس خواندن چیزی را از دست نمی دهید.
فکر می کنم در این بازه دیگر نمی توانم موفق شوم؟
بیشتر موفقیت های جهان توسط آدم هایی بدست آمده، که دریک زمانی هیچ امیدی نداشتند، اما به تلاش کردن ادامه دادند.
برای شروع به سراغ فصل های اول که ماه های قبل خوانده ام بروم یا فصل جدید را شروع کنم؟
برنامه خود را به دو قسمت تقسیم کنید، به طوریکه تایم بیشتر خود را برای خواندن فصل جدید بگذارید و یک بخش از زمان را به مرور فصل های قبلی اختصاص دهید.
خستگی تلاش برای هدف، موقت است
اما خستگی نرسیدن به هدف دائمی است
سوالات خود را در ارتباط با شروع و مطالعه پیوسته کامنت کنید یا درخواست مشاوره رایگان بدهید.
منبع: سایت مشاور (مشاوره تحصیلی و آموزشی کشور)
خیلی خوب بود ممنون♡
واقعا حرفای قشنگی بود ایول🙏🏻👌🏻
خیلی عالی بود تشکر
دستت درد نکنه
واقعا عالی بود