انتخاب رشتهتجربیرشته های دانشگاهیرشته های متوسطه دوم

آشنایی با رشته فوریت های پزشکی

توضیحات+رتبه و بازار کار آشنایی با رشته فوریت های پزشکی

فوریت های پزشکی جزو رشته های پیراپزشکی است که ورود به آن ساده تر از ورود به رشته پزشکی است، به واقع در این رشته افرادی پرورش و آموزش داده می شوند که در هنگام وقوع حوادث و آسیب ها اولین نفرهایی هستند که به مصدوم رسیده و به وضعیت وی رسیدگی می کنند؛ فارغ التحصیلان و متخصصان فوریت های پزشکی در بخش های مختلفی از جمله اورژانس، آمبولانس ها، بخش های مراقبت های ویژه و درمانگاه های بین جاده ای فعالیت می نمایند و ویژگی بارز آنها نیز سرعت عمل بسیار بالا در حین انجام مراقبت ها و معاینات اولیه است.

معرفی رشته فوریت های پزشکی

فوریت های پزشکی مجموع خدماتی هستند که در ابتدایی ترین مرحله از امداد و نجات برای مصدوم یا بیمار در نظر گرفته می شوند و روند درمان وی را مشخص می کنند؛ فوریت های پزشکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و نیروهای انسانی فعال در این رشته و حوزه نقش بسیار مهمی در نجات جان افراد دارند، به همین خاطر است که اصول معاینات و خدمات رسانی سریع به آنها آموزش داده می شود.

توانایی های لازم برای ورود به این رشته

فوریت های پزشکی نیز به مانند رشته پزشکی بسیار پرمسئولیت و حساس است و دائم با جان انسان ها در ارتباط است، بر همین اساس لازم است که دانشجوی این رشته:

  • مسئولیت پذیری و تعهد بالایی داشته باشد
  • به این کار علاقه مند باشد
  • از سرعت عمل بالایی برخوردار باشد و تمام امور را در عین سرعت، با دقت انجام دهد
  • قدرت بالایی در کنترل استرس، هیجانات و ترس های خود داشته باشد
  • مهارت های روانشناختی مطلوبی داشته باشد تا در حین حادثه بتواند از نظر روانی نیز مصدوم، بیمار و خانواده آنها را نیز مدیریت کند
  • از سلامت کامل جسمانی و روانی بهره مند باشد
  • قدرت بدنی مطلوب و شاخص های بدنی مناسبی داشته باشد

فعالیت های امدادگر بخش فوریت های پزشکی چگونه بر روی روند درمان تاثیرگذار است؟

فوریت پزشکی
فوریت پزشکی

در تصادفات جاده ای دانش آموختگان فوریت های پزشکی اولین گروهی از کادر درمان هستند که در کنار فرد حاضر می شوند و معاینات اولیه لازم را انجام می دهند، این معاینات به عنوان ملاک و گزارشی در اختیار پزشک معالج قرار می گیرد و بر طبق آن درمان آغاز می گردد.

از سوی دیگر امدادگران فوریت های پزشکی در حین رسیدگی به مصدوم به ستون فقرات و وضعیت نخاعی وی اهمیت زیادی می دهند و مانع آسیب های نخاعی وی می شوند، یا ممکن است مصدوم دچار ایست قلبی و یا مسدود شدن راه های تنفسی شده باشد که نیروهای فوریت پزشکی با انجام CPR و کارهای مربوطه وی را از مرگ نجات می دهند و پس از آن ادامه درمان را بر عهده پزشک ها می گذارند.

دروس دانشگاهی رشته فوریت های پزشکی

دروس دانشگاهی این رشته شامل سه دسته بندی دروس پایه، دروس تخصصی و دروس اصلی است که عبارت هستند از:

دسته بندی عنوان دروس
دروس اصلی فرایند اطلاعات فنی و عملیات نشانه شناسی و معاینات بدنی جابجایی و حمل بیمار داروشناسی بهداشت روانی و فوریت های روان پزشکی کلیات پزشکی فوریت های پزشکی در بلایای طبیعی آشنایی با سازمان های امدادی اخلاق و مقررات حرفه ای
دروس پایه تشریح و فیزیولوژی زبان تخصصی بهداشت عمومی انگل شناسی و میکروب شناسی
دروس تخصصی احیای قلبی – ریوی شکستگی ها و در رفتگی ها خونریزی ها سوختگی کاهش سطح هوشیاری سرمازدگی و گرمازدگی مسمویت ها و گزیدگی ها فوریت های پزشکی در شرایط خاص اختلالات سیستم قلبی – عروقی

رشته فوریت های پزشکی در چه دانشگاه هایی ارائه می شود؟

این رشته به طور کلی در اغلب دانشگاه های علوم پزشکی ارائه می شود و تنها ظرفیت های در نظر گرفته شده برای آن به نسبت نیازهای موجود متغیر است؛ دانشگاه های واقع در استان تهران (شهید بهشتی – دانشگاه تهران – دانشگاه های علوم پزشکی نظامی – دانشگاه ایران – دانشگاه شاهد) و دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در این رشته هستند.

وظایف یک نیروی فوریت پزشکی

وظایف یک نیروی فوریت پزشکی
وظایف یک نیروی فوریت پزشکی
  1. در سریعترین زمان ممکن خود را به فرد حادثه دیده و یا بیمار برساند
  2. وضعیت جسمانی وی و علائم حیاتی را مورد بررسی و معاینه قرار دهد و در صورت وجود هر نوع مشکل آنها را گزارش دهد
  3. با استفاده از قدرت تصمیم گیری بالا، آسیب و یا بیماری را تشخیص داده و با استفاده از داروهای مناسب روند درمان و مراقبت از فرد را آغاز نماید
  4. با استفاده از تجهیزات و امکانات خود، فرد را به سطح خوب و مناسبی از سلامت برساند
  5. مصدوم و یا بیمار را با حفظ تمامی نکات ایمنی و بهداشتی از محل حادثه به مراکز درمانی منتقل کند
  6. گزارش کامل و صحیحی از وضعیت فرد به پزشک ارائه دهد

رشته اتاق عمل یا هوشبری؟

این مقاله می تواند برای شما مفید باشد

ادامه تحصیل در رشته فوریت های پزشکی چگونه است؟

در ایران این رشته در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته ارائه می شود و پس از آن فارغ التحصیلان به بازارکار ورود پیدا می کنند و در مراکز درمانی مشغول به فعالیت می گردند؛ مسئولین در حال اجرای برنامه هایی هستند تا طبق آن امکان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد این رشته نیز فراهم آورده شود.
گفتنی است که هیچ دانشگاهی این رشته را در مقطع دکتری ارائه نمی نمایند و علاقه مندان به ادامه تحصیل می توانند دکتری خود را در سایر گرایش های مرتبط و تخصص های موجود دریافت نمایند.

برای ادامه تحصیل در این رشته امکان مهارجت و بورسیه شدن وجود دارد که آن هم بستگی زیادی به نمرات دانشجو و سوابق عملیاتی و شغلی وی دارد.

داوطلبان کنکور سراسری که در آزمون سال ۱۴۰۲ به بعد می خواهند شرکت کنند با برنامه ریزی دقیق می توانند در کنکور دی ماه و تیر ماه شرکت کنند و به راحتی وارد رشته فوریت های پزشکی شوند.

کنکور ۱۴۰۲ به بعد بر اساس سوابق تحصیلی و دو کنکور در سال برگزار می شود برای اطلاعات بیشتر وارد مقاله زیر شوید.

کنکور دی ماه و تیر ماه چگونه است؟

این مقاله می تواند مفید باشد

بازارکار رشته فوریت های پزشکی در ایران

دانش آموخته رشته فوریت های پزشکی فرصت های شغلی بسیاری را در اختیار دارد و به عنوان یک نیروی ماهر و ارزشمند شناخته می شود؛ عموما این افراد پس از فراغ التحصیلی و اغلب حتی قبل از آن در مراکز درمانی مختلفی به کار گرفته می شوند. برخی از فرصت های شغلی فارغ التحصیلان این رشته عبارت هستند از:

  1. اشتغال در بیمارستان ها در قسمت اورژانس و یا در قسمت امداد و حمل بیماران با آمبولانس
  2. قبول مسئولیت های امدادی و یا پرستاری در مراکز و درمانگاه های پزشکی
  3. استخدام در راهداری ها و مراکز امداد و نجات بین جاده ای، کوهستانی
  4. فعالیت در بخش امداد و نجات هوایی
  5. عضویت در سازمان های مختلف امدادی نظیر حلال احمر
  6. استخدام در بخش خصوصی و فعالیت در بیمارستان های خصوصی
  7. ارائه خدمات آموزشی و اشتغال به عنوان اساتید این رشته تحصیلی

آیا بازارکار رشته فوریت های پزشکی اشباع شده است؟

چنین چیزی صحت ندارد، برخلاف آن، روزانه نیاز بیشتری به این دسته از افراد متخصص دیده می شود و فرصت های شغلی برای آنها نیز بیشتر و بیشتر می شود؛ نیروهای کارآمد و ماهر درمانی جزو آن دسته از سرمایه های انسانی هستند که اهمیت بسیار بالایی دارند و بهره مندی از تعداد زیاد آنها یک مزیت بزرگ برای هر دولت و کشور به حساب می آید، به همین خاطر است که ظرفیت های پذیرش در این رشته نیز در حال افزایش است و شرایط برای دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته در سطح مطلوبی قرار دارد.

پرستاری یا مامایی?

این مقاله می تواند برای شما مفید باشد

رتبه های لازم برای قبولی فوریت های پزشکی + کارنامه

قبولی در رشته فوریت های پزشکی به عوامل زیادی وابسته است که برخی از آنها عبارت هستند از:

  • عملکرد مطلوب در کنکور سراسری و کسب حد نصاب های لازم
  • انتخاب رشته اصولی و صحیح و چینش اولویت بندی ها به بهترین شکل ممکن
  • سهمیه دانش آموز
  • نتایج کسب شده از مصاحبه و معاینات وی

با نگاه به این کارنامه ها و جزئیات آنها می توانید به درصدهای مورد نیاز برای قبولی در این رشته پی ببرید. اطلاعات بر اساس کارنامه های کنکور ۹۹ هستند.

منطقه ۱

ادبیات فارسی ۵۳ ۵۵ ۳۸
زبان عربی ۴۰ ۸۰ ۷۳
دین و زندگی ۹۵ ۸۰ ۸۰
زبان انگلیسی ۷۸ ۴۶ ۶۵
زمین شناسی ۰ ۰ ۰
ریاضیات ۳۰ ۴۵ ۴۰
زیست شناسی ۷۵ ۷۸ ۹۰
فیزیک ۶۰ ۶۴ ۵۵
شیمی ۶۵ ۶۰ ۵۰
رتبه در سهمیه ۲۴۳۰ ۲۴۸۸ ۲۵۳۳
دانشگاه پذیرش شده علوم پزشکی رفسنجان علوم پزشکی رفسنجان علوم پزشکی بندرعباس

منطقه ۲

ادبیات فارسی ۸۰ ۵۰ ۴۰
زبان عربی ۸۵ ۶۰ ۶۰
دین و زندگی ۸۹ ۷۷ ۷۵
زبان انگلیسی ۵۰ ۷۰ ۵۰
زمین شناسی ۰ ۲۵ ۱۲
ریاضیات ۴۵ ۶۰ ۵۵
زیست شناسی ۷۵ ۸۰ ۸۰
فیزیک ۶۰ ۷۰ ۶۰
شیمی ۵۰ ۷۰ ۸۲
رتبه در سهمیه   ۲۳۵۵ ۲۳۹۶ ۲۷۸۹
دانشگاه پذیرش شده علوم پزشکی دزفول علوم پزشکی بندرعباس علوم پزشکی زاهدان

منطقه ۳

ادبیات فارسی ۵۲ ۵۰ ۵۰
زبان عربی ۶۲ ۵۵ ۶۰
دین و زندگی ۹۰ ۸۰ ۷۵
زبان انگلیسی ۶۲ ۹۰ ۵۰
زمین شناسی ۱۰ ۰ ۱۰
ریاضیات ۵۰ ۳۰ ۵۰
زیست شناسی ۷۵ ۸۶ ۸۵
فیزیک ۶۶ ۷۰ ۵۰
شیمی ۸۰ ۶۰ ۷۰
رتبه در سهمیه ۱۱۹۷ ۱۴۱۳ ۱۷۴۸
دانشگاه پذیرش شده علوم پزشکی کاشان علوم پزشکی اراک علوم پزشکی بم

فوریت های پزشکی رشته ای محبوب و پرمتقاضی است و اهمیت بالایی نیز دارد، پس طبیعی است که برای رسیدن به آن نیز زحمت و تلاش بالایی نیاز باشد؛ داوطلبان کنکور سراسری برای قبولی در کنکور و رسیدن به این رشته می بایست مسیر مناسبی را طی کنند و دچار خطاها نشوند.
بهره مندی از برنامه ریزی درسی، خدمات مشاوره ای مناسب و منابع درسی مطلوب را می توان سه ضلع اصلی مثلثی دانست که می توانند دانش آموزان کنکوری را به قبولی در رشته فوریت های پزشکی برسانند.

اینستاگرام مشاور

محدودیت های فیزیکی برای رشته فوریت های پزشکی به چه معناست؟

محدودیت های فیزیکی برای رشته فوریت های پزشکی
محدودیت رشته فوریت های پزشکی

یکی از محدودیت های فیزیکی موجود که در بررسی ها و معاینات مورد توجه قرار می گیرد قد متقاضیان ورود به این رشته است که می بایست بیشتر از ۱۷۰ سانتی متر باشد که این مقدار برای خانمها ۱۶۵ سانتی متر است؛ دیگر محدودیت ها مربوط به شاخص توده بدنی، وزن، ساختار استخوانی و فاکتورهای سلامتی هستند.

برای فعالیت در حوزه فوریت های پزشکی حتما به تحصیلات دانشگاهی نیاز است؟ نمی توان با شرکت در دوره ها و سمینارهای آموزشی و کسب مدارک لازم شروع به فعالیت نمود؟

علاقه مندان به امداد و نجات و امور فوریت های پزشکی می توانند از طریق شرکت در دوره های این کار نیز مدارک را کسب کرده و شروع به فعالیت کنند، پس در نتیجه الزامی به تحصیلات دانشگاهی وجود ندارد، اما به طبع بهره مندی از مدارک دانشگاهی و تحصیلات آکادمیک بلند مدت امتیاز ویژه و منحصر به فردی برای علاقه مندان به حساب می آید که می تواند در زمان های مختلفی از جمله استخدام و پیدا کردن شغل مناسب کمک کننده آنها باشد.

پرسش و پاسخ با دانش آموزان

آیا دانش آموزان رشته های ریاضی و علوم انسانی می توانند در رشته فوریت های پزشکی تحصیل کنند؟

برای این کار لازم است تا در کنکور علوم تجربی شرکت کرده و قبولی را به دست آورند؛ تاثیر معدل دیپلم نیز معادل سازی شده و برای آنها لحاظ خواهد شد.

تحصیل در رشته فوریت های پزشکی محدودیت سنی وجود دارد؟ برای استخدام چطور؟

برای ورود به رشته فوریت های پزشکی محدودیت سنی وجود ندارد اما ارزیابی های فیزیکی و فیزیولوژیکی وجود دارند که ملاکی برای انتخاب هستند؛ در انتخاب دانش آموختگان نیز قبل از سن، به مهارت های وی و توانایی های جسمانی توجه می کنند.

فارغ التحصیلان فوریت های پزشکی چگونه می توانند کار پیدا کنند؟

بسیاری از دانشگاه ها در پایان تحصیل خود فراخوان و یا شرایطی را برای استغال دانشجویان فراهم می کنند؛ علاوه بر آن آگهی های زیادی برای جذب تکنسین های اورژانس وجود دارد. فارغ التحصیلان این رشته قادرند در آزمون استخدامی بخش دولتی و همینطور خصوصی نیز شرکت داشته باشند و در صورت قبولی در مراکز نیازمند نیرو استخدام شوند.

آیا فوریت های پزشکی تنها مختص به آقایان است؟

این مسئله صحیح نیست و ظرفیت هایی نیز برای بانوان وجود دارد، اما ظرفیت های پذیرش این رشته برای آقایان بسیار بیشتر است.

پرستاری بهتر است یا فوریت های پزشکی؟

انتخاب بین این دو به علایق دانش آموزان وابسته است و نمی توان یکی را بهتر از دیگری دانست؛ به طور کلی دروس و بازارکار این دو رشته شباهت زیادی با یکدیگر دارند با این تفاوت که امکان ادامه تحصیل تا مقاطع بالاتر و تحصیلات تکمیلی در رشته پرستاری فراهم است و در فوریت های پزشکی این چنین نیست.

شماره تماس اورجینال مشاور

اورجینال مشاور

اورجینال مشاور: انتخاب بهترین دبیر از موسسات + مشاور تحصیلی + انتخاب منابع کنکوری

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا