روش مقابله با بی خوابی و بی حالی برای داوطلبان کنکوری
راهکارهایی برای درمان بی خوابی
بی خوابی یا (اینسومینا) نوعی اختلال خواب است به طوری که فرد به سختی می خوابد ویا خواب یک پارچه ای ندارد.در این وضعیت فرد همیشه خسته و بی حال می باشد و انگیزه و انرژی کافی برای انجام وظایف خود را ندارد و همچنین تصمیم گیری برای او سخت می شود.
انواع بی خوابی و نشانه های آن
نشانه های بی خوابی | انواع بی خوابی |
این نوع از بی خوابی معمولا بیش از چند روز طول نمی کشد. | بی خوابی موقت |
این نوع از بی خوابی بیش از یک ماه ادامه دارد. | بی خوابی مزمن |
این نوع از بی خوابی بیش از چند هفته طول میکشد. | بی خوابی کوتاه مدت |
تعداد بسیاری از داوطلبان کنکوری در سال تحصیلی کنکوری خود با مشکل بی خوابی و بی حالی مواجه می شوند در این مقاله به بررسی این مشکلات و راه حلی برای آن ها می پردازیم و به سوالات زیر پاسخ میدهیم.
دلایل بی خوابی و بی حالی در سال تحصیلی کنکور ؟
بی خوابی برای داوطلبان کنکور چه مشکلاتی را به وجود می آورد ؟
درمان مشکل بی خوابی و بی حالی در داوطلبان کنکوری ؟
هر دانش آموز چند ساعت خواب کافی نیاز دارد ؟
علت های بی خوابی داوطلبان
هر انسانی در طول زندگی خود نزدیک به یک سوم عمر خود را در خواب می گذراند. دانشمندان بر حسب نیاز بدن هر فرد خواب بین ۶ تا ۸ ساعت را توصیه می کنند.از این رو خواب مناسب و کافی نقش مهمی در کیفیت زندگی ما و کیفیت مطالعه دروس دارد. همچنین در سال تحصیلی کنکوری مقابله با بی خوابی و بی حالی باعث افزایش کیفیت درس خواندن داوطلبان کنکوری میشود و بهتر است که در مورد علت های این مشکل و روش های مقابله با آن بیشتر بدانیم.
. در اینجا به برخی از علت های بی خوابی و بی حالی دانش آموزان کنکوری می پردازیم:
- ۱.مشغله فکری و داشتن مشکلات اقتصادی- اجتماعی و روابط عاطفی و خانوادگی همچنین استرس ناشی از کنکور
- ۲.عوامل محیطی مانند سر و صدا و نور نامناسب و تنظیم نشدن دمای بدن و دمای اتاق. بهتر است در سال تحصیلی کنکور داوطلبان شرایط و محیط درس خواندن و همچنین اتاق خواب خود را تنظیم کنند.
- ۳.مصرف دارو: مصرف بعضی از داروهای ضد افسردگی عوارضی همچون بی خوابی را در پیش دارد.
- ۴.مسافرت گاهی اوقات مسافرت از یک کشور به کشور دیگر و یا حتی سفرهای بین دو استان باعث بی خوابی و در نتیجه به هم ریختن ساعت خواب فرد میشود.
- مبتلا شدن به نوع خاصی از بیماری ها سبب بی خوابی در فرد می شود مانند( دیابت- آرتروز- پرکاری تیروئید- تکرر ادرار- پروستات).
- ۶.افسردگی: یکی از علل بی خوابی می تواند افسردگی باشد. دانش آموزان کنکوری زیادی با این مشکل مواجه می شوند که می توان با مراجعه به پزشک و مصرف دارو آن را به راحتی درمان کرد.
- ۷.مصرف کافئین: کافیین موجود در چای- قهوه و نوشابه سبب هوشیار تر شدن مغز و همچنین بی خوابی فرد میشود.
- ۸.استرس و اضطراب : استرس و اضطراب ناشی از از آینده تحصیلی خود برای جلسات آزمون و نتیجه آن ها یک عزیز و یا طلاق و جدایی از یک رابطه عاطفی سبب بی خوابی می شود.
- ۹.نداشتن تغذیه سالم: داوطلبان کنکوری بهتر است از غذاهای پر کلسترول و غذاهایی که کربوهیدرات بالایی دارند و همچنین پرخوری پرهیز کنند. تغذیه ناسالم می تواند یکی از علل بی خوابی و بی حالی باشد بهتر است مواد غذایی سالم و مقوی تری را جایگزین فست فودها و غذاهای سرخ کردنی و غذاهای آماده کنید.
عوارض بی خوابی در داوطلبان کنکوری
خواب کافی و راحت و مناسب یکی از نیازهای اساسی بدن هر فرد است و اگر خواب ما از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد عوارض و مشکلاتی را در پی دارد که به آنها می پردازیم.این عوارض و مشکلات روی جسم و ذهن و روان داوطلبان می توانند تاثیر بگذارد و کارایی آنها را پایین بیاورد. .
۱.مشکلات رفتاری: فردی که دچار مشکل بیخوابی است نمی تواند خشم خود را به خوبی کنترل کند و معمولاً عصبی زودرنج و پرخاشگر می شود.
۲.خستگی بیش از حد : فردی که دچار مشکل بی خوابی میشود معمولاً از نظر جسمی ذهنی و احساسی همیشه خسته است و از پس کارهای خود بر نمی آید برای مثال داوطلب کنکوری که با مشکل بی خوابی مواجه است همیشه احساس خستگی می کند و کیفیت درس خواندن او تا حد قابل توجهی پایین می آید.
۳.خواب آلودگی در تمام طول روز کاری: در این وضعیت فرد همیشه خواب آلود و خسته است و وظایف خود را به درستی انجام نمی دهد و نمی تواند به برنامه ریزی های خود پایبند باشد.
۴.ناتوانی در تمرکز هنگام مطالعه و تست زنی: در این موقعیت فرد نمی تواند به درستی برای کارها و تصمیم گیری های خود تمرکز کند مشکل بیشتر هنگام مطالعه دروس و تست زنی نمایان می شودو همچنین انجام کار با دستگاه هایی که به تمرکز بالا نیاز دارند و همچنین رانندگی خطرناک است.
۵.ضعف حافظه: در این وضعیت فرد نمی تواند به خوبی چیزی را به یاد آورد یا به خاطر بسپارد و هنگام مطالعه و حفظ کردن مطالب درسی به مشکل بر میخورد. ساعت مطالعه افزایش مییابد و کیفیت مطالعه کاهش می یابد.
۶.عدم انگیزه برای انجام وظایف شخصی و تعهد به برنامه درسی : داوطلبی که دچار مشکل بیخوابی است نمی تواند تعهد و انگیزه کافی برای پایبند بودن به برنامه ریزی درسی خود را داشته باشد.
چند نکته مهم در مورد خواب
موضوع خواب یکی از مهم ترین موارد مسائلی است که رعایت نکردن اصول و نکات میتواند گرفتاریهایی را به وجود بیاورد و متاسفانه می دانیم بیشتر مردم و داوطلبان نظر نظر مناسبی در مورد خواب ندارند.
۱.خواب جز اصلی و اساسی زندگی است به این معنا که هر کسی که خواب خوبی ندارد روز خوب و زندگی خوبی هم نخواهد داشت به هیچ وجه نباید خواب را به عنوان تنبلی و به عنوان یک ایراد دید. متاسفانه در برخی از فرهنگ ها خواب از آن افراد تنبل و بیکاره است.
به طوری که بعضی از داوطلبان سعی میکنند که کمتر از حد معمول و مورد نیازبدن خود بخوابند ولی واقعیت مسئله این است که هر کسی خواب اندازه خودش را چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی رعایت نکند میتواند حتی ۵ تا ۱۰ سال از عمر خودش را کم کند
و می تواند میزان بیماریهای خودش را چند برابر کند و و دچار مشکلاتی چون اضطراب و نگرانی میشود بنابراین از توجه و تمرکز ای که لازمه یادگیری است خودش را دورمی کند در نتیجه با خواب باید به عنوان یک واقعیت خوب برخورد کرد.
۲.برخلاف تصور مردم خواب پدیدهای بسیار فعال است تا آن جایی که مغز انسان همه سلول هایش به شدیدترین صورت ممکن بیشتر در وقت خواب کار می کنند. بنابراین این تصور که هنگام خواب مغز هم به خواب میرود در غالب اوقات درست نیست و حتی قسمت های مختلف مغز در وقت خواب فعالیت بیشتری دارند.
بنابراین خواب برخلاف نظر مردم جنبه فعال پویای زندگی ماست. میدانیم که انسان ها میزانخواب متفاوتی دارند برای مثال انیشتین کسی بود که اگر ۱۲ ساعت در روز نمی خوابید از عهده انجام کارهای عادی بر نمیآمد و میدانیم ادیسون کسی بود که با سه ساعت خواب توانایی انجام کارها را داشت بنابراین افراد مختلف دارای مدتها به متفاوت هستند دانشمندان خواب ۶ الی ۸ ساعت را توصیه می کنند.
و توصیه میشود افراد می خوابند تا وقتی که لازم بود خودشان بیدار شوند و توصیه ای در این زمان زمینه وجود دارد مبنی بر اینکه در یک ساعت مشخص بخوابیم و در ساعت مشخصی هم بیدار شویم و هر نوع تغییر و دگرگونی در این حالت میتواند آزاردهنده و آسیب زا باشد
و به همین جهت است که مطالعات نشان می دهد کسانی که به دلیل نوع کارشان برای خواب و بیداری زمان های مختلفی را مورد استفاده قرار میدهند از نظر بیماری و طول عمر دچار مسایل و مشکلاتی می شوند.
۳.خواب باید در طول شب صورت بگیرد به دلیل اینکه اصولاً ترشح بسیاری از غدد مربوط به تاریکی است و به دلیل اینکه اصولاً وقت خواب در طبیعت در شب و تاریکی است و کسانی که ((شب بیداران روز خواب)) هستند.
معمولاً از نظر انرژی و از نظر حالات روانی مسائل و مشکلاتی دارند و در نتیجه همه ما باید کوشش کنیم که در ساعت معینی خوابیده و هنگامی که خواب ما به آخر رسیده است بیدار شویم.
راهکارهایی برای درمان بی خوابی دانش آموزان بدون دارو
- هیچگاه تخت خواب خود را به میز مطالعه تبدیل نکنید و استرس و اضطراب را از محیط خواب خود دور کنید.
- قبل از خواب دغدغه های فکری خود را یادداشت کنید.
- در برنامه ریزی روزانه خود حتماً پیاده روی را اضافه کنید ولی چند ساعت قبل از خواب از ورزش سنگین پرهیز کنید.
- نوشیدن یک لیوان شیر کم چرب قبل از خواب به داشتن خوابی آرام و راحت کمک می کند.
- قبل از خواب کمی مطالعه غیر درسی داشته باشید.
- مصرف الکل- کافئین و سیگار را کاملا قطع کنید.
- شام سبک میل کنید.
- قبل از خواب از نوشیدن مایعات زیاد خودداری کنید تا در طول شب بیدار نشوید.
- سعی کنید در طول روز نخوابید و اگر به خواب نیمروزی احتیاج داشتید می توانید دو ساعت بعد از غذا و به مدت یک ربع چرت بزنید.
- ساعت ۷ یا ۸ شب شام تان را بخورید.
- قبل از خواب موسیقی های آرام و بی کلام گوش کنید.
- اتاق کاملاً ساریک و مرتب باشد.
- دمای اتاق و دمای بدن را تنظیم کنید.
- چندساعت قبل از خواب از موبایل لپ تاپ و آیپد و تلویزیون دوری کنید.
- محیط خواب شما باید کاملاً آرام و راحت باشد.
- مدیتیشن و یوگا هم می توانند در درمان بیخوابی به شما کمک کنند.
- می توانید از دمنوش های خواب آور و آرامش بخش مانند سنبل الطیب و بادرنجبویه استفاده کنید.
- مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم پتاسیم و آهن را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- حمام کردن با آب گرم میتواند به شما کمک کند که خواب آرام و راحتی داشته باشید.
- گنجاندن برخی از مواد غذایی و ادویه جات و گیاهان دارویی در لیست برنامه غذایی می تواند مشکل بی خوابی شما را حل کند.
زعفران- موز –جودوسر- چای زیره سبز- کشک -چای سبز- عسل -روغن کنجد -سول هندی روغن اسطوخودوس- بادام- کرفس -زنیان و چای بابونه –کاهو- خورده های لیمو.
تعداد زیادی از دانش آموزان کنکوری در سال تحصیلی کنکوری خود به دلیل فشار و استرس های ناشی از کنکور دچار بی خوابی و بی حالی می شود که ما در مورد علل و عوارض و راه های درمان بی خوابی برای این داوطلبان حلهایی را ارائه کردیم حال در مورد عوارض و درمان بی حالی در داوطلبان کنکوری صحبت خواهیم کرد.
اینستاگرام مشاور
نقد و بررسی اساتید کنکور و موسسات آموزشی به همراه کتاب های آموزشی به صورت اختصاصی و رایگان فقط در پیج اینستاگرام ! لطفا فالو کنید
در این مطلب به برخی از عوارض بی حالی می پردازیم.
۱.بی حالی در داوطلبان کنکوری سبب کاهش انگیزه ی آنها برای ادامه مطالعه دروس می شود.
۲.پایین آمدن کیفیت مطالعه دروس افزایش ساعات مطالعه.
۳.عدم تمرکز هنگام درس خواندن
۴.کاهش اعتماد به نفس
۵.عدم تعهد کافی به برنامه ریزی های درسی داوطلب
۶.استرس و اضطراب هنگام آزمون
بیشتر بخوانید: |
کارهایی برای درمان بی حالی در داوطلبان کنکوری
۱.سحرخیزی. سعی کنید صبح زود از خواب بیدار شوید.
۲.شکرگزاری: بی حالی و ناامیدی در داوطلبان به دلیل فشار و استرس ناشی از مطالعه دروس و آزمون است بنابراین بهتر است هنگام بیدار شدن یک روز بعد از زمان خود را به نوشتن داشته های خود صرف کنید و خداوند را به خاطر داشته های خود در زندگی شکر کنید.
۳.نرمش صبحگاهی: بهتر است برای افزایش انرژی خود حداقل ۱۰ دقیقه خود را به نرمش اختصاص دهید.
۴.مصرف مواد غذایی مقوی و پر انرژی مانند مغز ها پسته –فندق-گردو و شیره- عسل
۵.گوش دادن به آهنگهای شاد و یا پاتکست های پر انرژی
۶.خوردن صبحانه کامل و مقوی
۷.تفریح و وقت گذراندن با دوستان: در برنامه هفتگی خود ساعتی را برای تفریح و وقت گذراندن با دوستان و رهایی از دغدغه ها و مشکلات درسی کنید.
برای درمان بی حالی روش های متفاوتی وجود دارد که ما در بالا به برخی از این روش ها اشاره کردیم بی حالی شما همچنان ادامه دارد پیشنهاد می کنیم که حتماً با پزشک مشورت کنید چون بعضی از بیماریها هم سبب بی حالی میشوند مانند کم خونی- تیروئید کم کار