انجام همزمان ورزش و کنکور
دانش آموزانی که سال آخری هستند سوالات زیادی را دارند که آیا انجام همزمان ورزش و کنکور امکان پذیراست یا نه؟ کارشناسان سایت مشاور طبق تجربه ای که از رتبه برترهای سال قبل داشتند جواب سوال ورزش در کنار کنکور را کاملا برای شما عزیزانی که هم مدرسه می روید و هم برای کنکور مطالعه می کنید را به صورت جامع توضیح دادیم.
انجام همزمان ورزش کردن در سال کنکور
بسیاری از دانش آموزان کنکوری و یا پشت کنکوری خود را از هرگونه تفریح و سرگرمی مخصوصا ورزش کردن منع می کنند و باور دارند که این کار موجب هدر رفتن وقت آنها می شود، در حالی که آنها می بایست کل طول روز را مطالعه داشته باشند؛ این باور بسیار غلط است، به واقع ورزش کردن از بهترین راه های افزایش اعتماد بنفس، کاهش تنش و اضطراب و همینطور رسیدن به آرامش است که از خواب شب نیز برای یک کنکوری ضروری تر هستند.
دسته دیگری از افراد نیز هستند که به بهانه مفید بودن ورزش، در روز سه ساعت از وقت خود را به آن اختصاص می دهند، در حالی که این برنامه هم غلط و غیر مفید است.
ویژگی های انجام همزمان ورزش کردن در سال کنکور
افراد سال آخری که می خواهند هم از مدرسه و از کنکور عقب نیفتند و به خودشان آسیب نزنند موارد زیر الزامی است.
شدت متوسطی داشته باشد
شدید بودن ورزش در سال کنکور باعث می شود تا فرد احساس خستگی کند و از انجام کارهای خود به ویژه درس خواندن باز بماند، پس بهتر است که ورزشی با شدت متوسط انجام شود.
حرفه ای نباشد
انجام یک ورزش حرفه ای در سال منتهی به کنکور انرژی زیادی را طلب می کند، علاوه بر آن فرد باید وقت زیادی را نیز برای تمرینات خود در نظر بگیرد، پس بهتر است در سال کنکور از ورزش حرفه ای پرهیز شود.
منظم و طبق برنامه باشد
ورزش کردن نباید فقط برای امروز و یا فردا باشد، بلکه دانش آموز کنکوری باید برنامه منسجمی برای تمرینات ورزشی خود داشته باشد و با پایبندی به آنها، به پیشرفت دست پیدا کند؛ ورزش با وقفه و نامنظم نه تنها منفعتی ندارد، بلکه ذوق و توان فرد را نیز از بین می برد.
پس با برنامه ریزی مناسب برای ورزش به کار خود نظم دهید تا بتوانید بیشترین بازدهی را از زمان خود داشته باشید.
متناسب با قدرت بدنی و علاقه فرد باشد
هر ورزش ویژگی های خاص به خود را دارد و ممکن است انجام آن نیز برای هر کس شدنی نباشد، پس بهتر است تا انجام این کار شخصی سازی شده باشد، یعنی هر دانش آموز بنابر استعداد، علاقه و توان بدنی خود ورزش کند.
ترجیحا گروهی و یا در اجتماع باشد
انجام ورزش های دسته جمعی و یا بودن در اماکن اجتماعی باعث می شود تا افراد تعامل بیشتری با دیگران داشته باشند و آرامش آنها نیز بیشتر شود، زیرا تنش ها و استرس های عادی روزانه تخلیه می شوند.
رفتن به باشگاه های ورزشی کار خوبی است و توصیه می شود (البته که زمان تمرین می بایست نهایتا ۴۵ دقیقه الی ۱ ساعت باشد)؛ اگر قصد انجام ورزش های تک نفره را دارید، آن را در پارک، پشت بام منزل و محیط های آزاد انجام دهید.
انجام ورزش چه فوایدی برای کنکوری ها دارد؟
- اعتماد به نفس دانش آموزان را به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد
- از خستگی دانش آموز در پی مطالعه مداوم و طولانی مدت دروس جلوگیری می کند
- استرس، تنش و اضطراب های عادی سال کنکور را از وی دور می کند
- آرامش روحی زیادی را برای فرد به ارمغان می آورد و فشارهای روانی را کاهش می دهد
- به خواب شبانه کمک می کند و دانش آموز شیوه زندگی بهتری پیدا می کند
- سلامت بدن را افزایش می دهد و به دنبال آن بازدهی مغزی نیز افزایش پیدا می کند
- احتمال مریض شدن دانش آموز کاهش پیدا می کند، در نتیجه وی کمتر بیمار می شود و از درس خواندن باز نمی ماند
محققان ثابت کردند که انجام همزمان ورزش و کنکور و مطالعه درس های مدرسه بازدهی بالایی را برای دانش آموزان دارد.
انجام همزمان ورزش کردن در سال کنکور چه ضرورتی دارد؟
دانش آموز کنکوری بیشتر روز خود را در اتاق، تنها و با کتاب و تمرین شب می کند، در نتیجۀ این کار، مغز وی کاملا خسته می شود و یادگیری کاهش چشمگیری پیدا می کند؛ پس از مدتی دانش آموز دچار احساس پوچی و گم کردن اهداف خود می شود، به واقع نوعی افسردگی به سراغ او می آید که بسیار آسیب رسان است.
با این تفاسیر چه بهتر است که دانش آموزان و والدینشان از تاثیر ورزش برای کنکوری ها آگاه باشند و جلوی به وجود آمدن مشکلات و ضعف های احتمالی را به موقع بگیرند.
چه ورزش هایی برای سال کنکور پیشنهاد می شوند؟
پیش از این نیز گفته شد که نوع ورزش به خواست و علاقه دانش آموزان بستگی دارد و توان بدنی آنها نیز در این مسئله تاثیر گذار است، اما ورزش هایی نیز هستند که بسیار ایده آل به شمار می روند و می توانند توسط همه مورد انجام قرار گیرند، مثل:
- یوگا
- نرم دویدن روی تردمیل و یا مسیری کوتاه
- پیاده روی
- دمبل زدن با بطری آب
- اسکات
- طناب زدن
- شنا سوئدی
- بارفیکس
هر یک از این تمرینات ورزشی، علاوه بر تاثیر بر روی جسم، مزایای زیادی نیز برای مغز دارند، علاوه بر آن بسیار ساده، کم هزینه و بی دردسر هستند که در هر زمان و مکانی قابلیت اجرا دارند.
تنظیم برنامه مطالعه و ورزش و کنکور
در ابتدا تایم هایی در روز که برای ورزش مناسب هستند را مورد بررسی قرار می دهیم و سپس به نحوه برنامه ریزی متناسب با ورزش می پردازیم.
چه زمانی در روز برای ورزش مناسب است؟
- صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب و قبل از شروع مطالعه: یک موری که همیشه به دانش آموزان گوشزد می شود این است صبح بعد از بیدار شدن از خواب مستقیما وارد بحث مطالعه نشوید، بلکه ابتدا زمانی را به ورزش و مصرف صبحانه بپردازید و سپس مطالعه خود را شروع کنید.
- عصر ها بعد از خستگی مطالعه
- در بین تایم استراحت
دانش آموزی که باشگاه می رود چگونه تایم خود را تنظیم کند که کم ترین اتلاف وقت را داشته باشد؟
اولین توصیه ما این است که سعی کنید خانه خود ورزش کنید یا باشگاهی را در سال کنکور انتخاب کنید که به خانه شما نزدیک تر باشد و زمان اتلافی رفت و آمد به حداقل برسد.
مورد دوم: وقتی از باشگاه آمدید شما به اندازه کافی به مغز خود استراحت داده اید الان دیگر نباید بخوابید، بلکه باید یک برنامه یک و نیم تا دو ساعته درس بخوانید و سپس بخوابید و یا وسایل ورزشی خود را مرتب کنید.
چرا همچین توصیه ای به بچها می شود؟
بعضی دانش آموزان در کنار چهل و پنج دقیقه یا یک ساعت زمانی که به باشگاه می روند سه تا چهار ساعت تایم خود را با رفت و آمد و استراحت بعد از ورزش و کارهای جانبی هدر می دهند این کار زمان زیادی را از آنها می گیرد بلکه بهترین حالت این است تایم استراحت خود را بین بازه های مختلف مطالعه پخش کنید.
چه ماه هایی از سال را برای ورزش انتخاب کنیم؟
دانش آموزانی که تابستان شروع به درس خواندن می کنند برای جلوگیری از خستگی ورزش را در برنامه خود قرار دهند، از آبان به بعد تایم آن را کم تر کنند و بعد از عید می توانند آن را کنار بگذارند و یا فقط در خانه حدود نیم ساعت از زمان خود را به ورزش اختصاص دهند.
سوالات متداول دانش آموزان
آیا می شود در زمان استراحت بین مطالعه دروس ورزش کرد؟
بله؛ یکی از بهترین زمان های انجام ورزش در حین استراحت بین مطالعه دروس و یا تست زنی است که هم خستگی را به در می کند و هم شرایط بهتری را برای بدن شما به ارمغان می آورد. کشش عضلات، نرمش های ساده و پرش های کوتاه از بهترین کارهایی هستند که می توانید در این بازه زمانی انجام دهید و توان خود را بازیابی نمایید.
نکته: علاوه بر ورزش جسمانی، ورزش دادن چشم های خود را نیز از یاد نبرید، در غیر این صورت ممکن است چشم درد و یا سردردهایی به سراغ شما بیایند و در دراز مدت نیز دچار کاهش قدرت بینایی شوید؛ هر چند دقیقه دست از مطالعه بردارید و چشم های خود را به جهت های مختلف بچرخانید، از طرفی به یک جسم دور خیره شوید تا قدرت دوربینی چشمتان نیز تقویت شود.
فقط ورزش کردن کفایت می کند؟ با رژیم غذایی چه کنیم؟
با ورزش کردن بدن شما به شکل طبیعی نیاز بیشتری به غذا و مواد معدنی پیدا می کند، در نتیجه اشتهای شما بیشتر می شود؛ بهتر است رژیم غذایی اصولی و صحیحی داشته باشید که نیازهای مختلف تغذیه ای شما را برطرف نماید و مغز را نیز در شرایط بهتری برای درس خواندن و یادگیری قرار دهد.
چه زمانی از روز را به باشگاه بریم و ورزش کنیم؟
هدف اصلی این است که شما تحرک داشته باشید و به فعالیت بپردازید؛ در رابطه با بازه زمانی نیز تفاوت چندانی وجود ندارد، اما بعد از ظهر و ساعات ابتدایی شب بهترین زمان های ممکن برای ورزش کردن می باشند، چون در این صورت دانش آموز در ساعات صبح و ظهر می تواند به درس های خود رسیدگی کند، از طرفی با ورزش در زمان گفته شده، خواب بهتری را تجربه خواهد کرد و برای روز بعد آماده تر است.
آیا در یک کلاس ورزشی حرفه ای ثبت نام کنیم؟
خیر، این کار شما را متعهد می کند که در سر جلسات تمرینی حاضر باشید، از طرفی شدت تمرین و مدت زمان آن نیز تحت کنترل شما نیست، پس ممکن است به درس شما لطمه بزند؛ در کلاس های ورزشی ثبت نام نکنید، بلکه خود به ورزش بپردازید و مدیریت زمان و نحوه آن را نیز خودتان به عهده بگیرید، در صورتی که تصمیم به شرکت در کلاس های ورزشی را داشته اید کلاسی با کمترین تایم و نزدیک ترین مکان را انتخاب کنید.
برنامه ورزشی یک کنکوری در ماه مبارک رمضان چطور باشد؟
توصیه بر این است که در ماه رمضان در ورزش کردن خود وقفه ای ایجاد کنید و آن را برای مدت زمان کوتاهی از برنامه خود حذف کنید، چون که بطور طبیعی در ماه رمضان توان و انرژی فرد تحلیل می رود و زمان مطالعاتی او نیز کاهش پیدا می کند، حذف ورزش و جایگزینی آن با مطالعه می تواند این نقصان را جبران نماید.
ورزش باید روزانه باشد یا می توان آن را در طول هفته تقسیم نمود؟
توصیه می شود تا در طول هفته ۴ الی ۵ ساعت را به ورزش کردن اختصاص دهید؛ می توان این زمان را بین روزهای مختلف هفته تقسیم کرد، از طرفی هم می شود که دانش آموز روزانه زمانی را برای این کار در نظر بگیرد، این به خواست و شرایط افراد بستگی دارد و محدودیتی در آن نیست.
می شود در حین انجام ورزش نیز مطالعه کرد؟
ورزش کردن خود نیاز به تمرکز و گذاشتن انرژی دارد، پس مطالعه در حین تمرین کار جالبی نیست، اما برخی از نکات و مباحث درسی هستند که حجم کم و مضمون ساده ای دارند و می توان آنها را در زمان تمرین کردن هم به خاطر سپرد.
- فرمول های ریاضی، فیزیک، شیمی
- اشعار ادبیات فارسی
- احادیث درس دین و زندگی و روایات مهم
- قواعد درس عربی
- لغات عربی
- لغات زبان فارسی
- لغات زبان انگلیسی
- فرمول ها و مفاهیم درس اقتصاد
اینها مباحثی هستند که ساده و قابل فهم می باشند و فرد قادر است در حین تمرین کردن نیز برگه و یا فلش کارتی از آنها داشته باشد و یا اینکه آنها را از داخل تلفن همراه خود ببینید و به مرور و یادگیری بپردازد؛ با این کار در زمان مطالعاتی آنها نیز صرفه جویی های زیادی به وجود می آید و این امکان حاصل می شود تا زمان بیشتری را برای دیگر مسائل در نظر بگیرند.